Trei oameni de știință din Rusia, acuzați că au oferit Chinei informații clasificate despre rachete hipersonice
Directorul unui institut științific rusesc de top și alți doi experți în tehnologia rachetelor hipersonice au fost arestați sub suspiciunea că au oferit informații de serviciu secrete Chinei, au declarat pentru Reuters două persoane familiare cu acest caz.
Alexander Shiplyuk, directorul Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată (ITAM) Khristianovici din Siberia este suspectat că a predat materiale clasificate la o conferință științifică din China în 2017, au precizat sursele. Bărbatul de 56 de ani își susține nevinovăția și insistă că informațiile în cauză nu erau clasificate și că erau disponibile chiar și pe internet, scrie g4media.ro.
„El este convins de faptul că informațiile nu erau secrete și crede în propria nevinovăție”, a declarat una dintre surse.
Natura acuzațiilor aduse directorului ITAM, care a fost arestat în august anul trecut, nu a fost raportată anterior. Legătura cu China l-ar face pe Shiplyuk cel mai recent dintr-o serie de oameni de știință ruși care au fost arestați în ultimii ani pentru că ar fi trădat secrete către Beijing.
Întrebat despre acuzațiile cu care se confruntă experții ITAM, precum și despre cazurile anterioare de trădare legate de China, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că serviciile de securitate sunt atente la posibile cazuri legate de „trădarea patriei”.
„Aceasta este o muncă foarte importantă”, a adăugat el. „Se desfășoară în mod constant și cu greu se poate vorbi aici despre orice fel de tendințe”. Serviciul de securitate FSB nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.
Ministerul chinez de Externe, întrebat despre acuzațiile potrivit cărora Beijingul ar fi vizat oamenii de știință ruși pentru a obține cercetări sensibile, a declarat că relațiile sino-ruse se bazează pe „nealiniere, non-confrontare și ne-țintă a unor terțe părți”.
„Acest lucru este fundamental diferit de ceea ce unele alianțe militare și de informații au pus la cale pe baza mentalității lor de Război Rece”, a adăugat acesta.
Președintele Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia este lider mondial în domeniul rachetelor hipersonice, arme de ultimă generație capabile să transporte încărcături utile cu o viteză de până la 10 ori mai mare decât viteza sunetului pentru a străpunge sistemele de apărare aeriană.
Cazurile ITAM, precum și arestările anterioare pentru trădare, sugerează că Moscova este vigilentă cu privire la pierderea oricărui avantaj tehnologic, inclusiv în fața Chinei, un aliat de care a devenit din ce în ce mai dependentă pentru sprijin politic și comercial de la lansarea invaziei sale în Ucraina în urmă cu 15 luni.
Anul trecut, specialistul în lasere Dmitri Kolker a fost arestat în Siberia sub acuzația de trădare, dar a murit două zile mai târziu de cancer. Avocatul său, Alexander Fedulov, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Kolker a fost acuzat că a transmis secrete către China, acuzație pe care familia savantului a negat-o.
Alexander Lukanin, un om de știință din orașul siberian Tomsk, a fost arestat în 2020, fiind suspectat că a transmis secrete tehnice către Beijing, a relatat la acea vreme agenția de presă de stat rusă TASS. Anul trecut, el a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare.
Valery Mitko, un om de știință care conducea Academia de Științe Arctice din Sankt Petersburg, a fost, de asemenea, acuzat în 2020 că a transmis secrete către China, unde călătorise în mod regulat pentru a ține prelegeri, a precizat TASS la acea vreme. El a murit doi ani mai târziu, la vârsta de 81 de ani, în timp ce se afla în arest la domiciliu.
Acuzații foarte grave
Pe fondul războiului din Ucraina, parlamentul rus a votat luna trecută pentru a crește pedeapsa maximă pentru trădare de la 20 de ani la închisoare pe viață. Marți, șeful comisiei de securitate din camera inferioară a parlamentului rus a susținut un proiect de lege care înăsprește accesul la secretele de stat, afirmând că 48 de ruși au fost condamnați pentru trădare între 2017 și 2022.
Cazurile cu care se confruntă Shiplyuk și cei doi colegi ai săi de la ITAM – Anatoly Maslov și Valery Zvegintsev – sunt strict secrete și vor fi judecate cu ușile închise. O audiere în cazul lui Maslov, primul dintre cei trei care a fost arestat, în iunie anul trecut, urma să aibă loc miercuri la Sankt Petersburg.
Zvegintsev a fost reținut luna trecută. Investigațiile asupra celor trei oameni de știință au ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume săptămâna trecută, când colegii lor de la ITAM au semnat o scrisoare deschisă în sprijinul lor, plângându-se că este imposibil pentru oamenii de știință să își facă treaba dacă riscă să fie arestați pentru că scriu articole sau fac prezentări la conferințe internaționale.
Scrisoarea a respins ideea că cei trei ar fi putut trăda secrete, afirmând că toate materialele pe care le-au publicat sau prezentat au fost verificate riguros pentru a se asigura că nu sunt clasificate.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, întrebat de reporteri săptămâna trecută despre scrisoarea deschisă, a declarat: „Într-adevăr, am văzut acest apel, dar serviciile speciale rusești lucrează la acest lucru. Ei își fac treaba. Acestea sunt acuzații foarte grave”.
ITAM, cu sediul în campusul științific Academgorodok de lângă orașul Novosibirsk, afirmă pe site-ul său web că este înregistrat ca parte a complexului militar-industrial rusesc. Institutul a avut legături internaționale extinse, inclusiv contacte cu companii, universități și centre de cercetare din întreaga lume, potrivit unui document online din 2020 care a prezentat activitatea sa.
Printre instituțiile enumerate se numără China Aerodynamics Research and Development Center (CARDC), al cărui site web include mai multe postări care celebrează descoperirile experimentale legate de avioanele de luptă și rachetele hipersonice.
Pe site-ul CARDC, directorul centrului este Wang Xunnian. Potrivit a două site-uri oficiale ale guvernului local chinez, Wang este general-maior în cadrul Armatei Populare de Eliberare a Chinei (APL).
O analiză Reuters a lucrărilor academice chinezești disponibile publicului arată că cercetătorii centrului au fost, în ultimii ani, coautori a zeci de articole cu colegi care lucrează în institute conduse direct de APL.
CARDC nu a răspuns la întrebările adresate prin e-mail centrului și lui Wang, în timp ce Reuters nu a reușit să îl contacteze direct pe Wang.
Șocat și îngrozit
Reuters a intervievat doi oameni de știință americani, dintre care unul îl cunoștea pe Maslov și celălalt pe Shiplyuk. Aceștia au declarat că rușii erau academicieni de bună credință, deși domeniul lor de studiu era sensibil din cauza aplicațiilor sale militare.
Stuart Laurence, profesor de inginerie aerospațială la Universitatea din Maryland, a declarat că l-a întâlnit pe Shiplyuk în două rânduri, inclusiv la o conferință din Tours, Franța, în 2012, unde omul de știință rus a prezentat o lucrare împreună cu Maslov.
„Am fost șocat și îngrozit să îl văd arestat”, a declarat Laurence, care a schimbat ultima dată e-mailuri cu Shiplyuk în ianuarie 2021. „Era foarte respectat în domeniul său”.
George Nacouzi, inginer aerospațial senior la RAND Corp, a declarat că China „a jucat din urmă” cu SUA și Rusia în ultimii ani în ceea ce privește tehnologia hipersonică.
El a subliniat că cei trei ruși arestați au fost implicați doar într-un singur element al muncii necesare pentru a construi o rachetă hipersonică, un proces care include și integrarea senzorilor, a sistemelor de navigație și a propulsiei.
„Este un drum lung. Doar făcând cercetarea de bază nu îți oferă o rachetă”, a declarat Nacouzi.