Se revine la normalitate? Băncile Centrale din întreaga lume încep să renunțe la politicile din timpul pandemiei
Coreea de Sud a devenit prima economie asiatică majoră care a crescut ratele dobânzii de când a început pandemia de COVID-19. Banca Coreei și-a majorat rata de bază a dobânzii de la un nivel record de 0,5% la un nivel de 0,75%, potrivit BBC News.
Măsura vizează reducerea datoriei gospodăriilor și a prețurilor la locuințe, care au crescut în ultimele luni.
Găsirea unui echilibru între provocările pandemice și cele economice
Băncile centrale din întreaga lume încearcă să echilibreze impactul infecțiilor continue cu virusul SARS-CoV-2 și tulpinile asociate acestuia împotriva riscurilor economice, cum ar fi inflația ridicată.
Este pentru prima dată când Banca Coreei de Sud își majorează rata principală a dobânzii după aproape trei ani.
Decizia vine într-un moment în care Banca Centrală de la Seul încearcă să echilibreze contribuția la sprijinirea redresării economice a țării împotriva riscurilor de creștere a datoriei și a inflației.
De altfel, decidenții politici ai celei de-a patra economii ca mărime din Asia semnalaseră că sunt pregătiți să crească costul împrumuturilor din luna mai.
Măsura a fost amânată deoarece ultimul focar de Covid-19 a condus luna trecută la un blocaj parțial în toată Coreea de Sud.
Se renunță la politicile din timpul pandemiei
Băncile Centrale din întreaga lume se pregătesc să renunțe la politicile lor din timpul pandemiei, care au constat în măsuri de stimulare de urgență introduse pe măsură ce economiile tot mai multor țări s-au închis în încercarea de a fi încetinită răspândirea cazurilor de infectare cu coronavirusul descoperit în Wuhan.
Majoritatea țărilor care au majorat costul împrumuturilor până acum în acest an au economii emergente. Acestea au observat că a crescut inflația pe măsură ce cererea de bunuri și servicii a început să își revină.
În Asia, Sri Lanka a devenit săptămâna trecută prima țară din regiune care a majorat ratele dobânzii.
Tot săptămâna trecută, în regiunea Asia-Pacific, exista așteptarea ca Noua Zeelandă să devină prima economie avansată care să crească ratele în urma crizei pandemice. Numai că, cu o zi înainte de anunțarea deciziei de politică monetară, prim-ministrul Jacinda Ardern a impus un blocaj la nivel național.
Astfel, Banca Centrală și de Rezervă din Noua Zeelandă și-a menținut rata la un nivel record de 0,25%, afirmând într-o declarație că „decizia a fost luată în contextul impunerii de către guvernul de la Wellington a restricțiilor de nivel 4 COVID asupra activității din toată țara”.