fbpx

Rusia lansează „scrutine regionale” în teritoriile ucrainene ocupate

Rusia a lansat joi votul anticipat în teritorii ucrainene pe care le-a ocupat, în cadrul alegerilor organizate în numeroase regiuni ruse şi prevăzute pentru 10 septembrie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Moscova a ocupat cu puţin sub o cincime din teritoriul ucrainean: Crimeea, peninsulă anexată în 2014, majoritatea regiunii Lugansk, şi părţi din regiunile Doneţk, Zaporojie şi Herson, scrie Agerpres.

Scrutinele în aceste zone, denunţate de Ucraina, au loc pe 10 septembrie, dar autorităţile ocupaţiei ruse organizează un ”vot anticipat” începând de joi în regiunile Doneţk şi Zaporojie şi din 2 septembrie în Herson şi Lugansk.

Este vorba despre desemnarea „deputaţilor regionali” şi a „aleşilor municipali”.

În pofida criticilor Occidentului, Rusia a proclamat anexarea acestor teritorii în septembrie 2022, după desfăşurarea a ceea ce Moscova a prezentat drept ”referendumuri”. Comunitatea internaţională nu a recunoscut însă rezultatele acestora.

Aproape un an mai târziu, Rusia nu controlează decât parţial aceste regiuni unde au loc lupte intense. Ucraina desfăşoară o contraofensivă pe o lungime de aproape 1.000 de kilometri şi speră să străpungă liniile defensivei ruse în zona Robotîn, din regiunea Zaporojie.

Numeroase regiuni din Rusia vor vota, tot la 10 septembrie, pentru a-şi desemna guvernatorii, membrii parlamente regionale şi consiliile municipale.

Articole asemănătoare

Back to top button