fbpx

Putin avertizează Belarusul că își strică relațiile cu Rusia, dacă întrerupe tranzitul de gaz natural spre Europa

Președintele rus Vladimir Putin afirmă că Belarusul nu l-a consultat înainte de a amenința cu reducerea fluxurior de gaze naturale rusești către Europa. O astfel de mișcare ar risca să afecteze legăturile dintre Minsk și aliatul său cheie, Moscova, a avertizat liderul de la Kremlin, potrivit Reuters.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Președintele bielorus Alexandr Lukașenko a amenințat joi că va riposta față de orice noi sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Minskului, în criza migranților de la frontiera dintre Belarus și UE, sugerând că ar putea opri tranzitul de gaze și alte mărfuri prin Belarus.

Avertismentul său a crescut pentru scurt timp prețul gazelor pe bursele din Europa, care primește aproximativ o treime din combustibil din Rusia, inclusiv prin conducta Yamal-Europe care trece prin Belarus până în Polonia și Germania.

Secțiunea bielorusă a conductei Yamal-Europa este deținută de monopolul de stat al gazelor din Rusia, Gazprom.

„Am vorbit cu Lukașenko de două ori și nu mi-a menționat asta deloc, nici măcar nu a făcut aluzii”, a spus Putin într-un interviu la televiziunea de stat, în primele sale declarații publice despre amenințarea bielorusă, scrie Digi24.

„Desigur, teoretic, Lukașenko, în calitate de președinte al unei țări de tranzit, ar putea ordona ca aprovizionarea cu gaze să fie tăiată în Europa. Dar asta ar însemna o încălcare a contractului nostru de tranzit al gazelor și sper că acest lucru nu se va întâmpla”, a adăugat Putin.

Rusia este cel mai apropiat aliat al Belarusului de mai mulți ani, ajutându-l cu orice, de la bani în numerar la energie ieftină și asistență militară, dar comentariile lui Lukașenko vin într-un moment sensibil pentru exporturile de energie ale Rusiei către Europa.

Analiştii spun că declarațiile lui Lukaşenko privind gazului au pus probabil la încercare răbdarea lui Puțin, în condițiile în care aprovizionarea cu gaze ruseşti se află deja în centrul unor dezbateri aprinse în Europa.

Prețurile gazelor în Europa – și, prin urmare, ale facturilor la energie – sunt în creștere în acest an, deoarece redresarea după pandemie a declanșat o creștere a cererii, forțând clienții din Europa în Asia să lupte pentru aprovizionare.

Comisia Europeană a declarat vineri că, dacă Lukașenko își duce la îndeplinire amenințările, acest lucru va afecta și mai mult furnizorii de gaze.

În timpul interviului de sâmbătă, Putin a spus că, dacă Belarusul ar întrerupe aprovizionarea cu gaze, acest lucru ar „provoca pagube mari” sectorului energetic european „și nu ar ajuta la dezvoltarea relațiilor cu Belarus ca țară de tranzit”.

„Voi vorbi despre asta cu Lukașenko, dacă nu cumva a spus acest lucru în fura momentului”, a spus Putin.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button