fbpx

Proteste violente la cea mai mare fabrică iPhone din lume. Angajații se plâng de foame

Ample manifestatii au izbucnit miercuri la cea mai mare uzina de telefoane iPhone din lume, aflata in China, in proprietatea subcontractorului taiwanez Foxconn, indica imagini difuzate pe retelele sociale Weibo si Twitter.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Imaginile arata intre altele o multime de lucratori care defileaza in lumina zilei pe o strada, unii dintre ei infruntand un sir de persoane imbracate in combinezoane albe de protectie integrala si membri ai fortelor de ordine, transmite StirileProTV.

Uzina se afla la Zhengzhou, in provincia centrala Henan.

Un extras dintr-o filmare difuzata in direct in cursul noptii arata cateva zeci de muncitori care striga „Sa ne aparam drepturile!” in fata unui dispozitiv de politie si o masina de politie cu girofarul aprins. „Dati-ne salariile!”, scandeaza altii.

In alte imagini se vede cum un muncitor instaleaza o bariera metalica, in timp ce autorul filmarii striga: „(Ei) trag!” si „bombe lacrimogene!”.

In fine, o fotografie realizata ziua a surprins resturile carbonizate ale unei porti aparent incendiate in cursul noptii.

Angajatii se plang de insuficienta mancarii

Cuvantul-cheie #RevolteFoxconn parea cenzurat, miercuri la pranz (ora locala), pe retelele sociale chineze, dar unele mesaje facand referire la manifestatii au ramas online.

Foxconn, principalul subcontractor al Apple, s-a confruntat in ultimele luni cu o inmultire a cazurilor de COVID-19 la complexul din Zhengzhou, unde lucreaza peste 200.000 de salariati, majoritatea gazduiti in complex. Grupul a decis izolarea acestuia, cu muncitorii inauntru, dar cateva sute dintre ei s-au panicat si au fugit.

Mai multi fosti lucratori s-au plans de insuficienta mancarii si de regulile stricte de carantina, iar altii au spus, in transmisii live pe retelele sociale, ca protesteaza pentru ca au fost informati ca-si vor primi bonusurile mai tarziu decat li se promisese initial.

„Foxconn nu-si trateaza niciodata oamenii ca pe niste oameni”, declara unul dintre ei.

Foxconn nu a raspuns deocamdata la solicitarea de comentarii a AFP si Reuters.

Grupul taiwanez este cel mai mare angajator din sectorul privat din China, cu peste un milion de salariati in toata tara, in circa treizeci de fabrici si institute de cercetare.

Articole asemănătoare

Back to top button