fbpx

Poliția din Moscova vânează moldovenii cu pașaport rusesc pentru a fi trimiși la război în Ucraina

Poliția din Moscova a citat luni la oficiile de recrutare în armata rusă mai mulți „emigranți” care recent au primit cetățenia rusă prin naturalizare. Ei au fost identificați în urma unor raiduri ale forțelor de ordine desfășurate în weekend, informează Europa Liberă Moldova. Printre cei vizați de poliția rusă pentru a fi înrolați în armată și trimiși pe frontul din Ucraina se numără și moldoveni care au obținut recent cetățenia rusă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Presa rusă scrie că în urma verificărilor, zeci de emigranți au fost somați să se prezinte la comisariatele militare pentru a fi înregistrați. Raidurile au avut loc într-o stație de autobuz din apropierea stației de metrou Șcelkovskaia, la un depozit de legume și în pensiuni din estul Moscovei.

Anterior, astfel de verificări au fost efectuate și în alte localități din regiunea Moscovei, anchetatorii militari identificând zece foști migranți care nu s-au înscris în armată, deși au primit cetățenia rusă și conform noilor prevederi din legislație, erau obligați să intre în evidența comisariatelor militare, transmite publicația Current Time, preluată de Europa Liberă.

Pe 31 iulie, Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a adoptat o lege care prevede că persoanele care au dobândit cetățenia rusă sunt obligate să se înregistreze în evidența comisariatelor militare ale armatei ruse.

Legea îi afectează inclusiv pe moldovenii care au dobândit recent cetățenia rusă.

Deputații ruși au susținut că inițiativa „vizează îndeplinirea obligatorie de către noii cetățeni ai Rusiei a obligației constituționale de a apăra Patria”.

„Când o operațiune militară specială este în desfășurare, cred că este necesar să-i implici în desfășurarea acesteia. Dacă o persoană nu este pregătită, ca cetățean al Federației Ruse, să-și îndeplinească datoria militară, atunci ea trebuie să rămână fără cetățenie”, a spus Alexandr Bastrikin, șeful Comitetului de Anchetă a Federației Ruse – instanţă însărcinată cu principalele investigaţii penale în Rusia.

Publicația locală IPN îl cita în luna iunie pe Bastrîkin care spunea, în acest context, că au fost „găbjiți” 30 de mii de migranți care și-au luat cetățenia rusă, din care aproximativ 10.000 au fost deja „expediați în zona operațiunii militare speciale” (eufemismul prin care autoritățile de la Moscova definesc războiul din Ucraina).

La sfârșitul lui 2023, Vladimir Putin a emis un decret prin care a simplificat acordarea cetățeniei ruse moldovenilor, belarușilor și kazahilor. Premierul moldovean Dorin Recean a avertizat, cu acel prilej, că decretul reprezintă o încercare a lui Putin de a recruta „carne de tun” pentru războiul din Ucraina. În prezent, în Rusia, conform premierului Dorin Recean, se află între 150.000 – 200.000 de cetățeni moldoveni.

Articole asemănătoare

Back to top button