fbpx

Ore numărate până la învestirea lui Biden! Mesajul de adio a lui Trump, moștenirea pe care o lasă și securitatea de la Washington

Statele Unite se pregătesc pentru învestirea președintelui ales Joe Biden. Până la eveniment au rămas ore numărate, iar Donald Trump și soția sa au transmis mesaje de adio americanilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Discursul lui Trump și ultima zi de mandat

În ultimul discurs pe care l-a avut în calitate de președinte al SUA, Donald Trump a condamnat evenimentele de la Capitoliu, s-a lăudat cu vaccinul împotriva COVID-19, a vorbit despre blocarea sa pe rețelele de socializare și a promis că mișcarea Make America Great Again, lansată de el în 2016, va continua.

„Am făcut ceea ce am venit să facem – și mult mai mult decât atât. Săptămâna aceasta începe o nouă administrație și ne rugăm pentru succesul său în păstrarea Americii în siguranță și prosperă. Vă adresăm cele mai bune gânduri ale noastre și dorim, de asemenea, le dorim să aibă parte de noroc – un cuvânt foarte important”, citează Digi24 discursul.

Conform unui program publicat de Casa Albă, în ultima zi de mandat, Trump a „lucrat de dimineață devreme până seara târziu și a avut mai multe convorbiri telefonice și întrevederi”. De menționat este și faptul că acesta nu intenționează să fie prezent la ceremonia de inaugurare a lui Biden, iar atribuțiile sale vor fi exercitate de vicepreședintele Pence în timpul evenimentului.

Ceasul Apocalipsei tot mai aproape de miezul nopții

În același timp, presa străină scrie că Trump îi lasă președintelui ales al SUA o lume „mai periculoasă ca niciodată”. Jurnaliștii fac referire la așa-numitul „ceas al Apocalipsei”, care măsoară cât a mai rămas până la eventuale riscuri majore pentru omenire. În contextul tensiunilor internaționale și ambițiilor nuclearea pe care le au Iranul și Coreea de Nord, indicele este de „100 de secunde până la catastrofă” – cel mai scăzut de la al Doilea Război Mondial. Aici se includ și relațiile tensionate cu China și Rusia, anumite probleme ale Uniunii Europene, dar și dezinformarea.

Măsuri de securitate sporite la Capitoliul SUA

Între timp, Capitoliul SUA rămâne împânzit de soldații Gărzii Naționale, conform CNN. Mai mult, aceștia sunt verificați riguros, iar doi dintre ei chiar au fost scoși din post, fiind bănuiți de legături cu extremiștii. Totuși, „din motive de securitate operațională”, presei nu au fost oferite detalii despre verificarea militarilor.

După violențele care au avut loc la Washington la începutul lui ianuarie, centrul orașului a fost înconjurat de garduri cu sârmă ghimpată şi păzit de 25.000 de militari. Totodată, s-a interzis prezența fizică a cetățenilor la inaugurare, decizia fiind motivată de pandemie.

Primul discurs a lui Biden la Washington

Între timp, cu o zi înainte de inaugurare, Biden a rostit primul său discurs la Washington. El a vorbit despre victimele pandemiei și a mulțumit cadrelor medicale pentru munca depusă.

„Ca să ne vindecăm, trebuie să ne aducem aminte. Uneori amintirile sunt dureroase, însă doar așa ne putem vindeca. Este important să facem asta ca națiune. De aceea ne aflăm azi aici. Între apus și răsărit, să lăsăm luminile să strălucească în întuneric de-a lungul bazinului sacru și să ni-i amintim pe toți cei pe care i-am pierdut”, declara Biden, în timp ce în spatele lui se aprindeau 400 de lumini pe fundalul melodiei Hallelujah.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button