fbpx

O condamnată la închisoare pe viață a fost găsită nevinovată, după 43 de ani petrecuți în spatele gratiilor

O femeie din Missouri a fost găsită nevinovată după ce a stat 43 de ani în spatele gratiilor, pentru o crimă pe care s-a dovedit că nu a comis-o, relatează The Guardian, preluată de News.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Sandra „Sandy” Hemme, în vârstă de 63 de ani, a fost declarată vinovată – şi condamnată la închisoare pe viaţă – pentru uciderea în 1980 a Patriciei Jeschke, o angajată a unei biblioteci din St Joseph, Missouri, după ce Hemme a făcut declaraţii la poliţie prin care s-a autoincriminat în timp ce era pacientă la psihiatrie.

Vineri, judecătorul din comitatul Livingston, Ryan Horsman, a hotărât că „dovezile leagă în mod direct” uciderea lui Jeschke de un ofiţer de poliţie local care ulterior a intrat în închisoare pentru o altă infracţiune şi care între timp a murit.

Hemme, care a petrecut ultimii 43 de ani în spatele gratiilor, trebuie să fie eliberată în termen de 30 de zile, cu excepţia cazului în care procurorii decid să o judece din nou, a declarat judecătorul. Decizia a fost luată după o audiere de probatoriu în ianuarie, în care echipa de avocaţi a lui Hemme a prezentat argumente în sprijinul probelor sale.

Condamnarea lui Hemme a fost cea mai lungă condamnare nedreaptă a unei femei din istoria SUA, au declarat avocaţii ei de la Innocence Project – o organizaţie non-profit din domeniul justiţiei penale.

„Suntem recunoscători Curţii pentru că a recunoscut grava nedreptate pe care doamna Hemme a îndurat-o timp de peste patru decenii”, au declarat avocaţii ei într-un comunicat.

Hemme a pledat iniţial vinovată de crimă în schimbul evitării pedepsei cu moartea. Însă condamnarea ei a fost respinsă în apel, potrivit Associated Press. Ea a fost condamnată din nou în 1985, după un proces de o zi în care singurele dovezi împotriva ei au fost „mărturia” sa.

Într-o petiţie de 147 de pagini prin care se cerea exonerarea ei, avocaţii au susţinut că autorităţile au ignorat declaraţiile „extrem de contradictorii” şi „imposibil de realizat” ale lui Hemme în timp ce era pacientă la un spital de psihiatrie.

Hemme, pe atunci în vârstă de 20 de ani, urma un tratament pentru halucinaţii auditive şi consum de droguri când a fost ţinta poliţiei, au declarat avocaţii ei. Ea şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii, începând de la vârsta de 12 ani, în clinici de psihiatrie.

Pe parcursul unei serii de audieri de câteva ore, Hemme a dat declaraţii contradictorii cu privire la crimă, în timp ce era tratată cu medicamente antipsihotice, au declarat avocaţii ei. „În unele momente, ea era atât de puternic medicamentată încât nu putea nici măcar să îşi ţină capul ridicat şi era legată şi legată de un scaun”, au scris aceştia.

Detectivii au remarcat că Hemme părea „confuză din punct de vedere mental” şi nu era capabilă să le înţeleagă pe deplin întrebările. Steven Fueston, un detectiv pensionat al departamentului de poliţie din St Joseph, a declarat că a oprit unul dintre interviuri deoarece „nu părea complet coerentă”.

Poliţia „a exploatat boala ei mintală şi a constrâns-o să facă declaraţii false în timp ce era sedată şi era tratată cu medicamente antipsihotice”, au declarat avocaţii lui Hemme.

Aceştia au susţinut că autorităţile de la acea vreme au suprimat dovezi care îl implicau pe Michael Holman, pe atunci un ofiţer de poliţie în vârstă de 22 de ani, care încercase să folosească cardul de credit al victimei. Camionul lui Holman a fost reperat în apropierea locului crimei, iar o pereche de cercei identificaţi de tatăl lui Jeschke au fost găsiţi în posesia lui Holman.

Holman fusese suspectat şi a fost interogat la momentul respectiv. Multe dintre detaliile descoperite în timpul anchetei asupra lui Holman nu au fost niciodată oferite avocaţilor lui Hemme. Holman a fost investigat pentru fraudă de asigurări şi spargeri şi a petrecut mai mult timp în închisoare. El a murit în 2015.

În hotărârea sa de vineri, Horsman a scris că „niciun fel de dovadă în afara declaraţiilor nesigure ale doamnei Hemme nu o leagă de crimă”, adăugând că acele declaraţii au fost „luate în timp ce se afla în criză psihiatrică şi în dureri fizice”.

În schimb, „această instanţă consideră că probele îl leagă direct pe Holman de această crimă şi de locul crimei”, a scris Horsman. El a spus că procurorii nu au dezvăluit dovezi care ar fi ajutat apărarea lui Hemme şi că avocatul ei din proces nu a respectat „standardele profesionale”.

Biroul procurorului general din Missouri, care a luptat pentru a menţine condamnarea ei, nu a comentat decizia judecătorului, a relatat Kansas City Star.

Articole asemănătoare

Back to top button