fbpx

„Nu există un pericol nuclear imediat” la centrala Zaporojie. Apa din barajul aruncat în aer este folosită pentru răcirea centralei

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat marţi că „nu există un pericol nuclear imediat” la centrala Zaporojie după distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka de pe fluviul Nipru, în regiunea Herson (sud) ocupată de Rusia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Experţii AIEA” prezenţi la centrala Zaporojie „monitorizează îndeaproape situaţia”, a precizat organismul ONU într-un mesaj pe Twitter.

Armata ucraineană a acuzat Rusia într-un comunicat că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka. Preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă consiliul său de securitate, a anunţat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, care a denunţat o „crimă de război’”, scrie Digi24.

Cu toate acestea, conducerea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată în prezent sub ocupaţie rusă, a afirmat că distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, a cărui apă serveşte la răcirea centralei, nu reprezintă deocamdată o ameninţare pentru instalaţie.

Începând cu ora locală 10:00, 742 de persoane au fost evacuate din regiunea Herson, a spus ministerul Afacerilor Interne din Ucraina, potrivit CNN.

„Ajutăm cetățenii din zona eliberată de pe malul de vest din regiunea Herson. Suntem îngrijorați de oamenii noștri care au rămas în partea de est a regiunii, ocupată temporar”, a declarat ministrul Afacerilor Interne Evacuările au fost întrerupte deoarece apa a început să inunde unele așezări, a spus ministerul.

„Vine apa. Situația este complicată de faptul că unele drumuri au fost luate de ape. Acest lucru face imposibilă evacuarea”, a precizat ministrul Ihor Klymenko.

Articole asemănătoare

Back to top button