fbpx

Merkel susține o agendă comună transatlantică privind Rusia și China: „Sunt de acord cu Joe Biden că Rusia lucrează pentru a destabiliza UE”

Cancelarul german Angela Merkel s-a alăturat vineri lui Joe Biden pe scena virtuală a ediției speciale a Conferinței de Securitate de la München și a solicitat o “agendă comună” a Europei și a Statelor Unite atât cu privire la Rusia, cât și referitor la China.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Vorbind după discursul inaugural al lui Biden în cadrul sesiunii consacrate relansării relației transatlantice, Merkel a arătat că alianța transatlantică are nevoie de “o agendă comună în ceea ce privește China”, argumentând că aceasta este “mai complexă” decât relația cu Rusia, relatează Calea Europeană.

În ceea ce privește relațiile cu Rusia, “nu am înregistrat niciun progres în ultimii ani”, a spus Merkel, adăugând: „Trebuie să fim clari cu privire la diferențele pe care le avem”.

„Rusia implică în mod repetat statele membre ale Uniunii Europene în disputele hibride. De aceea, este foarte important să dezvoltăm o agendă transatlantică comună pentru Rusia care, pe de o parte, desigur oferă și oferte de cooperare, dar pe de altă parte identifică în mod clar diferențele”, a semnalat Merkel, care a discutat cu Biden și în cadrul reuniunii prin videoconferință G7 găzduită de premierul britanic Boris Johnson.

„Nu pot decât să fiu de acord cu președintele american asupra criticilor sale față de Rusia care lucrează pentru a destabiliza UE”, a spus Merkel, care își încheie anul acesta cei 16 ani în fruntea Germaniei în calitate de cancelar.

Ea nu a menționat controversata conductă Nord Stream 2 între Rusia și Germania în remarcile sale.

„China, pe de o parte, este un concurent, dar pe de altă parte, avem nevoie de China pentru a soluționa problemele globale, cum ar fi schimbările climatice, biodiversitatea și altele”, a spus cancelarul german

Întrucât China a “câștigat mai multă putere pe scena internațională în ultimii ani”, a subliniat Merkel, arătând alianța transatlantică trebuie să reacționeze la această dezvoltare.

În pofida semnalului transmis de Angela Merkel, amintim că în ultimele zile ale președinției germane a Consiliului UE, la 30 decembrie 2020 UE și China au semnat un acord de investiții cu China. Deși a motivat că acest acord reglementează “un teren de joc” comercial echitabil cu Beijing-ul, înțelegerea făcută de Uniunea Europeană cu China este privită cu suspiciune de administrația americană a lui Joe Biden.

Pe de altă parte, asemenea lui Merkel și lui Biden, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a vorbit despre necesitatea unei abordări comune UE – SUA privind relațiile cu Rusia și cu China.

„O Chină din ce în ce mai asertivă a demonstrat o creștere economică robustă în 2020, în ciuda pandemiei, și o Rusia din ce în ce mai sfidătoare continuă să încalce regulile internaționale în țară și în străinătate, în ciuda protestelor crescânde ale propriilor cetățeni”, a declarat președintele Comisiei Europene, subliniind în discursul său la ediția specială online de la München că depinde de UE și SUA să “consolideze din nou cooperarea noastră” pentru a lucra împreună ca aliați.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button