fbpx

Mărțișorul în pandemie, mărul discordiei peste Prut. Tradiția de a-l oferi a stârnit dispute în România

Tradiția de a oferi mărțișoare a stârnit dispute în pandemie. Problema s-a pus în discuție după ce într-o dispoziție emisă la începutul lui februarie 2021, care se referea la referire instituțiilor de învățământ în România, se menționa că este interzis „schimbul de obiecte personale”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ulterior, secretarul de stat din România, Sorin Ion, declara că suvenirele alb-roșu și florile ar putea fi interzise în instituțiile școlare, relatează liberatea.ro. „Știu că nu o să fim simpatizați, dar nu pot avea altă poziție decât cea legală. Nu pot să spun: Avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm „nu care cumva să dați un mărțișor”, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor”, menționa oficialul.

De altă părere, însă, a fost ministrul român al Educației, Sorin Cîmpeanu a punctat „nu poate să schimbe obiceiul”.

„Ministerul educației nu se implică, nu dorește și nici nu poate să schimbe valoarea de simbol a unei flori în obiect personal, cu atât mai mult un mărțișor. Ministerul Educației nu a transmis nicio interdicție, nici măcar cu titlu de recomandare pe subiectul unor simboluri precum flori sau mărțișoare. Putem noi să vrem orice, dar nu putem noi să schimbăm acest obicei, este ipocrizie altfel”, a declarat Câmpeanu jurnaliștilor români.

După aceste declarații, instituția condusă de acesta a emis și un comunicat la subiect, menționând că „nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicție în acest sens”.

A urmat și o explicație de la secretarul de stat vizat în dispute afirma că „dacă facem un pic de analiză pe text, elevul nu ar avea voie să dea nici lucrarea de control profesorului, că poate fi considerat obiect personal”.

Și fostul ministru român al Sănătății, Nelu Tătaru, nu a trecut cu vederea scandalul primăvăratic, transmite b1.ro. „Cred că, în acest moment, păstrarea unor precauții ca masca și dezinfectantul pe care îl avem pot fi elementele esențiale și în înmânarea unui mărțișor”, consideră el. Potrivit Antena3, „Exagerată” a fost tratată măsura și de reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență al României, Raed Arafat, pare să fi pus punct nedumeririi. El a punctat la un post de radio că elevii pot duce mărțișoare și flori de 1 Martie în școli, dar cu respectarea distanții fizice atunci când le vor oferi. În același timp, funcționarul de peste Prut a ținut să precizeze că și el le va oferi colegelor de la serviciu mărțișoare pe 1 martie.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button