fbpx

Lukaşenko afirmă că Rusia a început să transfere arme nucleare tactice în Belarus

Rusia a început să transfere arme nucleare tactice în Belarus, a declarat joi după-amiază preşedintele acestei ţări, Aleksandr Lukaşenko, pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi NATO din cauza conflictului militar din Ucraina.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Transferul armelor nucleare a început”, a declarat Aleksandr Lukaşenko, citat de cotidianul Le Monde.

Joi dimineaţă, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a semnat cu omologul său belarus, Viktor Hrenin, documentaţia privind „procedurile de stocare a armelor nucleare non-strategice ruse într-o bază specială din Belarus, la Minsk”.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat în martie că a decis transferul de arme nucleare tactice în Belarus, în contextul tensiunilor cu NATO din cauza conflictului militar izbucnit prin invazia rusă în Ucraina. Administraţia de la Moscova a transmis că decizia este reacţia Rusiei la apropierea infrastructurii militare a Alianţei Nord-Atlantice de frontierele ruse, scrie Mediafax.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent că decizia Rusiei de a transfera arme nucleare tactice în Belarus „se înscrie într-un model observat de mulţi ani, dar mai ales de la începerea invaziei în Ucraina, o retorică nucleară periculoasă şi iresponsabilă”.

Decizia Rusiei a fost condamnată şi de Administraţia de la Washington. „Este vorba despre o escaladare periculoasă. Am observat cu toţii şi suntem îngrijoraţi că preşedintele Vladimir Putin ar putea utiliza ceea ce el consideră a fi o armă nucleară tactică non-strategică sau ar putea face un fel de demonstraţie în sensul escaladării, dar o escaladare cu risc gestionat. Urmărim atent situaţia şi este esenţial să o urmărim atent”, a afirmat în aprilie Wendy Sherman, adjunct al secretarului de Stat american.

Articole asemănătoare

Back to top button