fbpx

„La dolce vita este în pericol.” Guvernul italian vrea să facă o schimbare privind plajele din țară

Guvernul italian pregătește o schimbare privind concesiunarea plajelor, ceea ce va pune în pericol „la dolce vita” și va deschide drumul pentru o preluare de către multinaționale, riscând să fie pierdută tradiția, susțin actualii administratori ai plajelor, relatează libertatea.ro, cu referire la CNN Travel.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu 7.400 de kilometri de coastă doar pe continent, Italia este una dintre țările europene cu cele mai multe plaje, fiind de astfel și una dintre principalele destinații de vară de pe continent. Există aproximativ 30.000 de plaje private, dintre care 98% sunt administrate la nivel de familie. Dar asta urmează să se schimbe. O lege care urmează să fie supusă la vot prevede ca plajele să fie concesionate într-un mod complet diferit.

Mai exact, licențele nu vor mai fi reînnoite automat, cum se întâmpla din 1992, ci, din 2023, ele vor fi acordate în funcție de ofertele prezentate, printr-un sistem concurențial. Această modificare va deschide drumul inclusiv unor mari afaceriști sau multinaționale. „Se vinde coasta Italiei [celui mai mare ofertant]”, a declarat Luciano Montechiaro, proprietarul Lido Jamaica din Golful Trentova, în regiunea de sud a Campaniei. „Când mall-urile au ajuns în Italia, toate magazinele mici s-au închis. Noi, întreprinderile mici, nu vom putea concura”.

„Acest golf este viața mea – m-am născut aici”

Montechiaro s-a mutat în Australia când era mai tânăr, dar se întorcea în fiecare vară să lucreze pentru afacerea familiei. „Acest golf este viața mea – m-am născut aici”, a spus el. „Nu era aproape nimic aici când a sosit bunicul meu. A cerut această bucată de pământ, i s-a acordat, a construit căsuța și a creat această afacere. Acum s-ar putea să ni spune să plecăm. Dacă aș fi știut că ne vor lua, nu m-aș fi întors din Australia”, continuă el.

„Legea nu e corectă”

Marino Veri, care deține Sasso della Cajana, un restaurant pe malul apei din regiunea Abruzzo de pe coasta Adriaticii, susține și el că noua lege „nu este corectă”. Restaurantul său este situat pe un trabocco – o platformă de pescuit din lemn, la care se ajunge printr-o pasarelă șubredă, tipică zonei. Tradiția datează de secole, iar majoritatea construcțiilor de acest tip sunt încă deținute de aceleași familii de pescari. Bunicul lui Veri, un pescar, a construit acest trabocco, înainte ca nepotul său să-l salveze, transformându-l într-un restaurant în 2010. „Pot să înțeleg că oamenii care nu au șansa [de a-și deschide propria afacere] pot fi puțin invidioși, dar trebuie să salvăm traboccante”, a spus el pentru CNN.

Prin această lege, care care ca scop armonizare prevederilor privind concurența, Guvernul italian urmărește să se încadreze în condițiile impuse pentru a beneficia de fondurile de redresare oferite de UE. Reglementarea din acest domeniu trebuia adoptată deja de mai bine de un deceniu, dar Italia a amânat în mod repetat implementarea și a continuat să reînoiască automat licențele. Ultima oară, în 2018, oamenii au fost informați că vor fi valabile până în 2033. Cu această modificare, ei riscă să le piardă cu un deceniu mai devreme.

Maurizio Rustignoli, președintele Federația Italiană a Afacerilor de pe malul mării, a declarat pentru CNN că modul în care legea a fost întocmită în grabă „nu este corect” și a avertizat că prețurile ar putea crește, inclusiv dacă vin mari investitori.

„Un proprietar de afaceri căruia i s-a spus că au licență până în 2033 și a făcut o proiecție pe 10 ani și a făcut investiții și alegeri de viață, acum constată că statul i-a luat 10 ani și, până acum, nu a existat nicio garanție privind plata compensației”, a spus el.

Riscul ca mafia să se implice

El a mai avertizat că legea ar putea deschide ușa pentru sosirea crimei organizate, parțial din cauza fondurilor necesare pentru a crea o propunere câștigătoare și, parțial, pentru că puține companii legitime vor dori să investească în ceva ce le-ar putea fi retras în câțiva ani. „Orice antreprenor are nevoie de certitudine cu privire la viitor, dacă lucrează legal. Ori cei care lucrează ilegal se vor muta, ori vom avea un sistem sărăcit”, a spus el. „Afacerile axate pe turism sunt foarte atractive pentru spălarea de bani, așa că riscul există. Mi-e teamă de o infiltrare a fondurilor ilegale”.

Plajele ar putea ajunge la multinaționale

Concesionarea plajelor reprezintă un subiect sensibil în Italia și datorită faptului că sistemul actual de administrare este unul unic, datând din secolul XIX, explică Alex Giuzio, autorul volumului despre litoralul italian „La Linea Fragile” și editorul reviztei Mondo Balneare.

„Italia are mai multe plaje private decât oriunde altundeva în Europa, iar dacă guvernul nu le limitează la una de persoană sau nu favorizează micile afaceri familiale, și încă nu au făcut asta, riști ca plajele să ajungă la multinaționale, iar asta e cam groaznic”.

Giuzio, editorul revistei Mondo Balneare Maurizio Rustignoli, președintele Federației italiene a afacerilor balneare (FIBA), susține și el că tradiția este în pericol. Pentru Maurizio Rustignoli, toată lumea este în pericol.

„Îngrijorarea noastră este că întreprinderile mici vor fi distruse pentru că nu vor avea puterea financiară. De fapt, întregul stil la dolce vita este în pericol”, spune Rustignoli. „Nu vindem doar șezlonguri, vindem un stil de viață. A merge la un hipermarket este diferit de a merge la un mic magazin. Turismul este despre emoții, iar dolce vita este alcătuită din multe lucruri: mâncare și vin, relații umane, bunăstare. Dacă faci peste tot la fel, pierzi mult”, încheie el.

Articole asemănătoare

Back to top button