fbpx

Investigație NYT: Procurori americani ar ancheta implicarea ucrainenilor în alegerile prezidențiale din SUA

Procurori maericani ar ancheta implicarea unor oficiali ucraineni în alegerile prezidențiale din SUA, relatează o investigație publicată de New York Times. Este vorba despre funcționari din țara vecină, care ar fi răspândit informații false despre Biden prin intermediul lui Rudolph W. Giuliani, jurist din echipa lui Donald Trump.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Scopul final ar fi fost de a înclina alegerile în favoarea ex-liderului de la Casa Albă. Ancheta penală ar fi început încă în ultimele luni de mandat al lui Trump și desfășoară concomitent cu o altă investigație care îl vizează pe Giuliani. 

Ofișerii au stabilit că în 2019 acesta a călătorit în Europa, unde s-ar fi întâlnit cu funcționarii ucraineni vizați, informează New York Times. Este vorba inclusiv despre parlamentarul Andriy Derkach, care l-ar fi folosit pe Giuliani pentru a răspândi dezinformarea. 

Informațiile vizau presupuse acțiuni de corupție din partea lui Biden. Atunci Giuliani spunea că area încredere în veridicitatea informației, însă în această săptămână avocatul său a spus că s-ar fi putu baza pe date eronate.

De menționat este că și fiul lui Biden, Hunter, se află în fața unei anchete fiscale ce ține de munca pe care a realizat-o în Ucraina. În campania electorală din SUA, acest aspect, la fel, a ieșit la iveală.

Materialul publicat de jurnaliștii americani indică faptul că Derckach ar fi agent de influență rusă și ar fi lansat public prima secvență dintr-o serie de înregistrări de apeluri telefonice private între Biden, în perioada de vicepreședinte, Poroșenko, care a fost președinte al Ucrainei. Acesta afirma că actualul lider de la Casa Albă și fiul său, Hunter, ar fi fost implicați în acțiuni de corupție.

New York Times precizează că luna trecută FBI a efectua percheziții la biroul lui Giuliani. El mai este bănuit și de faptul că ar fi făcut lobby în numele unor oficiali ucraineni cointeresați de schimbarea ambasadorului american.

Articole asemănătoare

Back to top button