fbpx

India a blocat exportul de vaccinuri. Preparatele contra COVID-19 ar putea ajunge întârziat la țările în curs de dezvoltare

India a blocat exportul de vaccinuri contra COVID-19, pentru a prioritiza imunizarea propriei populații. Țara se confruntă cu un nou val al pandemiei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Măsura, însă, afectează țările sărace și cele în curs de dezvoltare. Acestea se bazează pe vaccinul obținut gratuit sau la preț preferențial prin intermediul programului intențional COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), majoritatea dozelor fiind produse de Serum Institute of India (SII).

Autoritățile indiene spun că restricția ar putea dura două-trei luni, transmite libertatea.ro, cu referire la Financial Times. Ca urmare, GAVI, alianța vaccinurilor susținută de ONU, a avertizat că „livrările de vaccinuri contra COVID-19 către economiile cu venituri mici, care participă la facilitatea COVAX, vor suferi întârzieri ca urmare a stopării exporturilor de doze produse de SII”.

Indienii au contracte pentru producerea a 550 de milioane de doze din vaccin AstraZeneca și 550 de milioane de doze de Novovax pentru schema COVAX între 2021 și 2022. Companiile și OMS nu au reacționat încă și nu au comentat decizia SII.

De menționat este că, se pare, nu doar țările care nu își pot permite să procure vaccinul vor suferi în urma deciziei. Bunăoară, Marea Britanie a comandat de la SSI 10 milioane de doze de vaccin, dar a primit deocamdată doar jumătate. Pe acest fundal, îngrijorările cresc la nivel mondial, deoarece și europenii nu discută blocarea exporturilor pentru o perioadă, India fiind țara de unde puteau fi importate acestea în asemenea situație.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button