fbpx

Fusta Dior care a reușit să enerveze întreaga Chină. Care este motivul

Dior se află în mijlocul unui scandal de proporții din cauza unei fuste negre pe care a prezentat-o ca fiind un model original, dar care a dus la proteste în Paris și la valuri de critici pe rețelele sociale, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Internauții din China susțin că fusta de 3.800 de dolari este inspirată dintr-un model tradițional vechi de secole, scrie CNN.

Ei acuză casa Dior de furt de identitate culturală.

Este vorba despre o fustă plisată din lână și mohair, care a fost comparată cu o piesă vestimentară istorică din China, cunoscută sub numele de „mamianqun”.

Scandalul a început la începutul acestei luni, când internauții din China și mass-media de stat au acuzat brandul că și-a atribuit modelul și nu a recunoscut de unde s-a inspirat. Într-un editorial publicat în media din China, se reclamă că Dior „în mod nerușinat” a preluat modelul ca fiind original, iar indignarea de pe rețelele sociale este descrisă ca fiind „complet de înțeles”.

Indignarea a ajuns până pe străzile Parisului sâmbăta trecută, când câțiva demonstranți s-au adunat în fața unuia dintre magazinele brandului de pe Champs-Élysées. Imaginile și videoclipurile distribuite online arată mai mulți protestatari care țin pancarte scrise în franceză și engleză, cu mesaje precum: „Aceasta este o rochie tradițională din China”. Dior nu a răspuns la cererea CNN de a face comentarii.

Potrivit tabloidul Global Times, protestul a fost organizat de studenți chinezi din Paris, cărora li s-au alăturat demonstranți și din alte orașe franceze, precum și unii din Spania și Italia. Unii dintre participanți păreau să poarte o piesă de îmbrăcăminte istorică chinezească cunoscută sub numele de „Hanfu”.

La fața locului au sosit atunci și alți protestatari cu pancarte cu mesaje referitoare la încălcarea drepturilor omului în China.

Fusta care este în mijlocul controverselor ar fi un model din dinastia Song, de acum 1.000 de ani, care a devenit popular printre femei în timpul dinastiei Ming și Qing de mai târziu. Designul făcea ca fusta să fie potrivită pentru călărie.

Fusta prezentată de Dior face parte din colecția sa de toamnă 2022, pe care casa de modă a descris-o ca fiind o „explorare fascinantă a trecutului, prezentului și viitorului”. Articolul nu mai este disponibil pentru cumpărare pe site-ul casei de modă.

Potrivit Global Times, care a vorbit cu câțiva dintre protestatari, studenții chinezi vor protesta și la Londra și New York.

Nu este prima dată în ultimii ani când Dior a stârnit indignare în China. În 2019, compania și-a cerut scuze pentru o hartă a țării, folosită în timpul unei prezentări la o universitate chineză, care nu includea Taiwanul. Anul trecut, pe rețelele sociale au fost valuri de critici la adresa unei imagini de campanie a celebrului fotograf de modă Chen Man, din cauza alegerii unui model cu „ochi mici”, care perpetua stereotipurile negative occidentale la adresa chinezilor. Ulterior, Dior a retras fotografia de la o expoziție din Shanghai și a postat un mesaj pe rețelele de socializare în care își exprimă respectul pentru „sentimentele poporului chinez”.

Articole asemănătoare

Back to top button