Friedrich Merz este noul cancelar al Gemaniei

Conservatorul Friedrich Merz a primit votul Bundestag-ului pentru a prelua conducerea coaliției de guvernare formată din blocul său CDU/CSU și social-democrați, după a doua rundă de vot. Merz a obținut 325 de voturi „pentru”, mai mult decât cele 316 minimum necesare.
Votat favorabil la a doua încercare
Friedrich Merz a fost votat favorabil de Bundestag marţi după-amiază pentru postul de cancelar federal german, la o repetare a votului în camera inferioară a parlamentului după ce guvernul de coaliţie format din conservatorii săi şi social-democraţi nu reuşise la prima încercare să obţină majoritatea, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Eşecul surprinzător din prima rundă de vot, situaţie fără precedent în istoria postbelică a Germaniei, evidenţiază fragilitatea acestei coaliţii, care a prezentat luni programul de guvernare pentru următorii patru ani.
Cele două formaţiuni, respectiv blocul politic de centru-dreapta al lui Merz, format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) împreună cu filiala sa bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU), şi Partidul Social-Democrat (SPD) de centru-stânga, doresc să readucă economia pe creştere, în timp ce războiul comercial declanşat prin taxele vamale decise de preşedintele american Donald Trump riscă să alimenteze în Germania un al treilea an consecutiv de recesiune.
Noua coaliţie de la Berlin mai promite măsuri împotriva migraţiei, reducerea cheltuielilor guvernamentale, în paralel cu creşterea cheltuielilor militare pentru a susţine apărarea europeană în faţa unei dezangajări strategice a SUA, de asemenea continuarea unui sprijin militar consistent pentru Ucraina în războiul cu Rusia, precum şi frânarea ascensiunii partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
Criticii remarcă însă că programul de guvernare cuprins într-un document de 144 de pagini este sărac în măsuri concrete, iar promisiunile formulate sunt condiţionate de finanţări.
Totuşi, Friedrich Merz se va bucura de mai multă flexibilitate bugetară decât predecesorul său, social-democratul Olaf Scholz, după ce legislativul la final de mandat a relaxat amendamentul constituţional ce limita contractarea de noi datorii până la cel mult 0,35% din PIB. Această relaxare a „frânei datoriilor” va permite creşterea cheltuielilor militare şi implementarea unui plan de 500 de miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură şi de protecţie a mediului.
Principalul obiectiv al noului guvern federal va fi repornirea motorului economiei germane, care a traversat deja doi ani de recesiune după invazia rusă în Ucraina, război ce a avut ca efect pierderea sursei de aprovizionare cu gaz ieftin rusesc după sabotajul asupra conductelor Nord Stream.
Pentru a încuraja investiţiile, coaliţia formată din creştin-democraţi şi social-democraţi promite o serie de facilităţi fiscale destinate companiilor şi reducerea birocraţiei, iar ca soluţie în faţa creşterii costurilor energetice are în vedere plafonarea preţului la energie electrică pentru industriile energo-intensive.
Noua coaliţie promite şi reducerea cheltuielilor de funcţionare a administraţiei prin diminuarea numărului posturilor de funcţionari cu 8% în următorii patru ani, cu excepţia posturilor legate de securitate şi ordine publică.
Tema care la negocieri a provocat cele mai multe divergenţe între noii parteneri de guvernare este cea privind măsurile de combatere a migraţiei ilegale, după o serie de atacuri comise de refugiaţi. În final, coaliţia promite la acest capitol menţinerea controalelor la graniţe şi returnarea migranţilor ilegali de la frontieră, inclusiv a acelora care cer azil. Însă aceste acţiuni se vor desfăşura „în coordonare cu vecinii noştri europeni”, mai indică programul de guvernare, care prevede printre măsurile anti-migraţie şi limitarea dreptului la reunire familială în cazul refugiaţilor cu statut de protecţie limitată.
În ce priveşte apărarea, pe lângă creşterea cheltuielilor noul guvern german doreşte crearea unui serviciu militar voluntar bazat pe modelul suedez, la 15 ani după ce Germania a renunţat la serviciul militar obligatoriu.
Friedrich Merz nu are experiență guvernamentală
Deși Merz este un politician veteran care și-a început cariera de legislator european în anii 1980, el încă trebuie să-și dovedească abilitățile la putere, pentru că nu a deținut niciodată o funcție guvernamentală.
După ce a pierdut o luptă pentru putere în fața rivalei sale de partid, Angela Merkel, în 2002, a petrecut peste un deceniu lucrând în sectorul privat înainte de a se întoarce în politica de nivel înalt.
Un avocat vest-german bogat, catolic și pilot amator, care a ocupat timp de patru ani funcția de președinte al filialei germane a administratorului de fonduri BlackRock, Merz este considerată pe scară largă antiteza, atât în stil, cât și în politică, a femeii care a condus Germania timp de 16 ani.
Dacă Merkel era o pragmatistă echilibrată, care i-a îndreptat pe conservatori mai spre centru, Merz este un liberal economic provocator, care a tras blocul înapoi spre dreapta.
Susținătorii lui Merz subliniază faptul că acesta a obținut un pachet fiscal istoric pentru a stimula cheltuielile pentru infrastructură și apărare chiar înainte de a prelua mandatul.
Criticii spun că a fost necesar doar din cauza deciziei sale neobișnuite de a promova o moțiune anti-migrație în parlament cu sprijinul Alternativei pentru Germania, încălcând un tabu privind cooperarea cu extrema dreaptă.
Această decizie a sporit sprijinul atât pentru AfD, cât și pentru partidul de extremă stânga, care împreună au obținut suficient sprijin pentru a putea bloca o relaxare a regulilor fiscale ale Germaniei în următorul parlament.
„Merz rămâne o cutie neagră”, a declarat Carsten Brzeski, director global macro la ING. „Întoarcerea de 180 de grade privind politicile fiscale, oricât de necesară ar fi fost, ridică în continuare întrebarea de ce Merz a exclus-o în timpul alegerilor și dacă are el cu adevărat o viziune pe termen lung asupra economiei?”
Planuri de coaliție
Având în vedere că AfD a fost în fruntea unor sondaje recente, principala provocare a noului guvern este în mod clar să restabiliască încrederea în centrul politic al Germaniei, a declarat Brzeski.
„Dacă acest guvern eșuează, AfD va primi mai mult sprijin la următoarele alegeri și ar putea deveni parte a oricărui viitor guvern”, a spus el.
Analiștii spun că cabinetul desemnat de Merz reflectă convingerea în nevoia de expertiză mai degrabă decât de capital politic și dorința de reînnoire, având în vedere scăderea încrederii în sistem.
Doar un singur ministru din guvernul anterior își va păstra funcția: ministrul Apărării, Boris Pistorius. Restul cabinetului este format din persoane numite recent, multe dintre ele, precum ministrul economiei, cu experiență în sectorul privat în domeniul pe care îl vor guverna acum.