fbpx

foto | Zelenski a ajuns la Londra. Va discuta cu regele Charles, cu premierul Rishi Sunak și se va adresa Parlamentului

Președintele Volodimir Zelenski a ajuns, miercuri, 8 februarie, la Londra, în a doua sa vizită oficială într-o țară străină de când a început invazia rusească în Ucraina. Liderul ucrainean urmează să se întâlnească cu prim-ministrul Rishi Sunak dar și cu regele Charles al III-lea și va susține un discurs în fața Parlamentului britanic.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Zelenski se va întâlni, de asemenea, cu regele Charles la Palatul Buckingham, miercuri, 8 februarie, după-amiază, fiind prima întâlnire între suveranul britanic și președintele ucrainean. Pe lângă discuțiile pe care urmează să le poarte cu Rishi Sunak și cu regele, Zelenski urmează să susțină un discurs în fața Parlamentului de la Londra, transmite digi24.ro.

Avionul de transport C-17 al RAF a ajuns astăzi, pe aeroportul Stansted în nordul Londrei. Este prima vizită a președintelui ucrainean la Londra de când a început invazia rusească și a doua vizită externă în total pe care liderul de la Kiev o face într-o țară străină de pe data de 24 februarie 2022 și până în prezent.

Tot miercuri, guvernul britanic urmează să anunțe noi sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la „bombardamentul continuu al Ucrainei”. Sancțiunile vor include și persoane care l-au ajutat pe Putin să-și construiască averea și companiile care profită de pe urma mașinăriei de război a Kremlinului.

De asemenea, premierul britanic a anunțat și că țara sa își va extinde programul de antrenament pentru piloți și a promis o investiție pe termen lung în armata ucraineană:

„Vizita președintelui Zelenski este o nouă dovadă a curajului țării sale, a determinării de a lupta și o dovadă a prieteniei indestructibile dintre țările noastre. Încă din 2014, Regatul Unit a furnizat ajutor vital forțelor ucrainene, permițându-le să-și apere țara, să-și apere suveranitatea și să lupte pentru teritoriul lor. Sunt mândru să anunț, astăzi, că vom extinde programele de antrenament de la soldați la trupe speciale și piloți de avioane de luptă, pentru a ne asigura că Ucraina are o armată capabilă să-și apere interesele și în viitor”, a spus Rishi Sunak.

Vizita lui Zelenski la Londra vine înainte de o vizită mult așteptată la Bruxelles, unde liderul ucrainean este așteptat să țină un discurs în fața Parlamentului European, joi, 9 februarie, înainte de a participa la summit-ul liderilor UE. Informațiile au apărut în această săptămână, în mijlocul îngrijorărilor că vizita ar putea să fie anulată din motive de securitate.

Unii oficiali UE au vorbit despre faptul că următoarea vizită a lui Zelenski ar trebui să fie la Bruxelles, așa că este notabil că liderul ucrainean a decis să meargă la Londra.

Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite sunt printre actorii internaționali care au susținut Ucraina cel mai mult, militar și economic, de când țara a fost invadată de ruși.

Articole asemănătoare

Back to top button