fbpx

foto, video | Marchează mingea la coș cu șoldurile: Un joc vechi al mayașilor a început să fie practicat din nou de mexicani

Ulama este un joc vechi practicat de triburile Maya. Acesta constă în a marca goluri cu o minge de aproape patru kilograme, lovită cu șoldurile sau cu coatele. Mai nou, sportul a început să fie îndrăgit și de tinerii mexicani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Jucătorii se adună într-un cartier vechi din nordul capitalei mexicane. Aici este amplasat terenul de joc, de pereții căruia, la o lungime de câțiva metri de la sol, este agățat un inel. Prin acesta trebuie să treacă mingea.

„Mingea îți lasă vânătăi pe șolduri. Unele lovituri sunt foarte puternice și nu mai poți juca chiar și o lună. Trebuie să fii disciplinat și foarte pregătit”, povestesc jucătorii, citați de presa străină.

Pe vremea mayașilor, competiția era legată de diverse ritualuri de fertilitate, belșug, dar și de ceremonii războinice. Potrivit legendelor, jocul putea dura zile la rând, iar strategia se baza pe extenuarea sau rănirea adversarilor. Aceasta a fost interzis odată cu venirea conchistadorilor.

Foto: themazatlanpost.com
Foto: themazatlanpost.com
Foto: themazatlanpost.com

Articole asemănătoare

Back to top button