foto | O nouă provocare ecologică: #FillTheBottle – campania în care oamenii adună chiștoacele în sticle
O nouă campanie pentru protejarea mediului devine tot mai populară în lume, sute de oameni alăturându-se în fiecare zi pentru a face planeta mai curată și prielnică pentru traiul umanității și viețuitoarelor.
#FillTheBottle este provocarea care presupune ca participanții să umple o sticlă de plastic cu mucurile de țigară pe care le găsesc pe jos. Inițiativa se presupune că a fost lansată de un grup de tineri francezi. Unul dintre ei este Jason Prince, care a postat pe Twitter o fotografie cu o sticlă de plastic plină de mucuri de țigară, însoțită de mesajul: „20 de minute să umplu această sticlă de un litru, pe o rază de mai puțin 50 de metri. E ceva foarte grav”.
Imaginea a devenit la scurt timp virală, iar gestul său i-a motivat și pe alții să facă același lucru. În numai 24 de ore au apărut mii de poze și videouri cu oameni care colectau mucurile de țigară în sticle de plastic.
Filtrele țigărilor sunt făcute din acetat de celuloză, un produs sintetic care este derivat din pulpa de lemn. Poate fi folosit și pentru confecționarea benzii magnetice, a ramelor pentru ochelari și a pieselor originale Lego.
„Oamenii cred că țigările sunt biodegradabile. Știu că sunt toxice, dar cred că toxinele dispar într-un mod magic”, a declarat Nicola Boon, de la ONG-ul Keep Britain Tidy.
De fapt, potrivit organizației, în funcție de condiții, o țigară poate să dispară între 18 luni și 10 ani. Plasticul, arsenicul, plumbul și nicotina se scurg din filtre în mediu și le dăunează vietăților marine. Doar un muc de țigară la un litru de apă poate să fie deosebit de toxic pentru pești, arată cercetările celor de la Keep Britain Tidy.
Pe de altă parte, British American Tobacco – cea mai mare companie din lume de vânzare a țigărilor – spune că filtrele se pot degrada între trei luni și trei ani.