fbpx

Fostă secretară de 96 de ani a unui lagăr nazist, prinsă după ce a fugit de judecată cu taxiul

Fosta secretară în lagărul nazist Stutthof, în vârstă de 96 de ani, care a fugit înainte de procesul său pentru complicitate la omucidere în peste 10.000 de cazuri, a fost reţinută şi adusă în faţa tribunalului, a declarat joi, 30 septembrie, un purtător de cuvânt al instanţei, relatează Digi24, cu referire la AFP şi dpa.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Pot să spun că acuzata a fost găsită (…) Un medic va stabili capacitatea sa de a suporta detenţia, iar Curtea va determina dacă mandatul de arestare poate fi executat sau va fi scutită de acest lucru”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a tribunalului din Itzehoe, Frederike Milhoffer.

Inculpata era aşteptată să apară în instanţă joi, la ora locală 10:00 (08:00 GMT), pentru a fi judecată pentru rolul său în uciderea a 10.000 de oameni în timp ce era secretară a comandantului SS al lagărului Stutthof, conform Agerpres.

Femeia a fost „dată în urmărire”, a anunţat preşedintele instanţei de judecată, Dominik Gross.

„Acuzata a fugit (…), un mandat de arestare a fost emis pe numele ei”, a anunţat Gross în faţa Curţii de Justiţie din Itzehoe, în nordul Germaniei, unde femeia urma să fie judecată pentru complicitate la omucidere în peste 10.000 de cazuri.

A fugit de judecată cu…taxiul

„Ea a părăsit căminul (pentru persoane vârstnice) în această dimineaţă. A luat un taxi”, a precizat o purtătoare de cuvânt a tribunalului din Itzehoe, Frederike Milhoffer.

Avocatul femeii, Wolf Molkentin, era în schimb prezent în sala de judecată, însă nu a făcut nicio declaraţie pentru jurnalişti.

Preşedintele Curţii a cerut „un pic de răbdare”, în timp ce deschiderea procesului joia aceasta părea a fi compromisă. Chiar dacă acuzata va fi arestată, va trebui să aibă loc un examen medical pentru a determina dacă femeia este în măsură să urmărească o audiere.

Avea 18 ani la data faptelor incriminate

În vârstă de 18-19 ani la data faptelor incriminate, nonagenara Irmgard Furchner, care locuieşte în prezent într-un cămin pentru persoane vârstnice lângă Hamburg, a lucrat ca dactilografă şi secretară a comandantului lagărului nazist, Paul Werner Hoppe, din iunie 1943 până în aprilie 1945, scrie Agerpres.

În acest lagăr ce se afla în apropiere de Gdansk au murit 65.000 de oameni, „deţinuţi evrei, partizani polonezi şi prizonieri de război sovietici” fiind acolo sistematic asasinaţi, potrivit Parchetului.

Acest proces, dacă va începe într-un final, ar trebui să fie urmat, o săptămână mai târziu, de cel al unui bărbat de 100 de ani, fost gardian în lagărul nazist din Sachsenhausen, lângă Berlin.

Niciodată până acum Germania, care multă vreme nu s-a grăbit să-i găsească pe aceşti criminali de război, nu a judecat foşti nazişti atât de vârstnici.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button