fbpx

Femeia considerată a fi cea mai bătrână persoană din lume a murit. Ce vârstă avea

Decana umanității, spaniola María Branyas Morera, a murit marți la vârsta de 117 ani la Olot, în nord-estul Spaniei, a anunțat familia sa pe contul X. María Branyas a supraviețuit pandemiei de gripă spaniolă din 1918, celor două războaie mondiale, Războiului Civil Spaniol și Covidului, pe care l-a contractat în 2020, la scurt timp după ce a împlinit 113 ani și de care s-a vindecat în câteva zile, potrivit Le Figaro, citat de G4Media.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Maria Branyas ne-a părăsit. A murit așa cum și-a dorit: în somn, liniștită și fără durere. În urmă cu câteva zile, ea ne-a spus: Într-o zi, voi pleca de aici (…) și voi înceta să mai exist în acest corp. O zi nu știu, dar este foarte aproape, această lungă călătorie se va încheia. Moartea mă va găsi epuizată că am trăit atât de mult, dar vreau să mă găsească zâmbitoare, liberă și mulțumită”, a afirmat familia sa, cu puțin timp înainte de ora 11.30.

„Mă simt slăbită. Timpul meu se apropie. Nu plângeți, nu-mi plac lacrimile. Și mai presus de toate, să nu vă pară rău pentru mine. Acolo unde voi merge, voi fi fericită”, se putea citi luni pe același cont, gestionat de familia ei.

În Cartea Recordurilor Guinness

María Branyas a fost cea mai bătrână persoană în viață, potrivit Grupului american de cercetare în gerontologie și Guinness Book of Records. Ea i-a succedat franțuzoaicei Lucile Randon, care a murit la vârsta de 118 ani în ianuarie 2023.

În urma decesului Mariei Branyas, cea mai bătrână persoană în viață din lume este Tomiko Itooka din Japonia, născută la 23 mai 1908, în vârstă de 116 ani, potrivit Grupului american de cercetare gerontologică. María Branyas locuia de mai bine de douăzeci de ani în azilul Santa Maria del Tura din Olot, Catalonia. Născută la 4 martie 1907 la San Francisco (vestul Statelor Unite), unde familia sa emigrase, ea s-a întors în Spania în 1915.

În 1931, s-a căsătorit cu un medic (care a murit la vârsta de 72 de ani). A avut trei copii, dintre care unul a murit la vârsta de 86 de ani, precum și 11 nepoți și numeroși strănepoți. Fiica sa cea mică, Rosa Moret, în vârstă de 80 de ani, a explicat odată că mama sa „nu a fost niciodată în spital și nu a avut niciodată o fractură”.

O echipă de la Universitatea din Barcelona i-a studiat ADN-ul pentru a determina motivele longevității sale. Unul dintre cercetători, Manel Esteller, s-a declarat surprins de sănătatea ei, într-un interviu publicat în octombrie 2023 de cotidianul spaniol ABC.

„Este complet lucidă. Își amintește cu o claritate impresionantă momente când avea doar patru ani și nu are nicio boală cardiovasculară, frecventă la persoanele de vârstă înaintată. Singurele probleme pe care le are sunt mobilitatea și auzul. Este incredibil”,a afirmat cercetătorul în genetică.

Franceza Jeanne Calment, care a murit în 1997 și a trăit până la vârsta de 122 de ani și 164 de zile, este cea mai bătrână persoană cunoscută până în prezent.

Articole asemănătoare

Back to top button