fbpx

Elevii și studenții care s-au refugiat din Ucraina, vor putea studia în România

Autoritățile din România pun la dispoziție mai multe școli, licee și universități pentru elevii și studenții din Ucraina care s-au refugiat în statul vecin. Ministrul Educaţiei de la București, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a semnat un ordin care va permite înscrierea în învăţământul românesc a tuturor copiilor şi tinerilor refugiaţi din Ucraina care doresc acest lucru.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Am semnat un ordin de ministru şi l-am trimis spre publicare în Monitorul Oficial”, a anunţat, miercuri seară, Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, documentul face referire la şcolarizarea refugiaţilor din Ucraina – cetăţeni ucraineni sau nu – pe teritoriul României, dacă doresc acest lucru.

Reglementările naţionale şi internaţionale prevăd că, pentru refugiaţi, va fi acordată cea mai favorabilă formă a accesului la educaţie. Copiii de ciclul primar au aceleaşi drepturi ca cetăţenii români, iar pentru celalalte forme de învăţământ se oferă cea mai bună soluţie.

„Prin derogare, pentru cetăţenii ucraineni şi pentru refugiaţii din Ucraina, ordinul prevede că se pot înscrie în orice moment”, a transmis ministrul, potrivit presei din România.

Acesta a precizat că, având în vedere că sunt multe situaţii ale unor tineri care doresc să se înscrie în învăţământul universitar, dar nu au documente justificative, universităţile îi pot înscrie pe baza unei evaluări a cunoştinţelor şi echivalarea acestora, cu condiţia ca dimplomele obţinute în Ucraina să fi aduse până la finalizarea studiilor.

Pentru cetăţenii ucraineni, în anii 2021 – 2022, 2022 – 2023 finanţarea va fi de la bugetul de stat, dar nu şi pentru refugiaţii de alte naţionalităţi. Cei mai mulţii copii din Ucraina sunt minori – circa 18.000 potrivit ultimelor date oficiale, astfel că s-a căutat soluţii pentru aceştia.

„Este foarte important să le asigurăm acces la educaţie când vor dori acest lucru. În aceste şcoli există cadre didactice care pot preda în limba ucraineană. Numărul este insuficient”, a mai afirmat Cîmpeanu, precizând că se vor căuta eventuale cadre didactice şi în rândul refugaţiilor care vor dori să se implice.

Ministrul a precizat că în România sunt 45 de şcoli şi 10 licee unde se predă în limba ucraineană – în judeţele Maramureş, Satu Mare, Suceava, Botoşani, Tulcea, Arad, Caraş-Severin şi Timiş, dar şi trei universităţi, la Bucureşti, Cluj şi Suceava.

Articole asemănătoare

Back to top button