fbpx

Documente NATO, furate și scoase la vânzare pe internet în Portugalia. A fost pornită o anchetă

Justiţia portugheză a deschis o anchetă cu privire la cazul documentelor confidenţiale trimise de NATO şi găsite la vânzare pe internet, a indicat marţi Ministerul Public, transmite Digi24, cu referire la AFP.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Confirmăm deschiderea unei anchete ce va fi condusă de Ministerul Public al Departamentului central de investigaţii şi de acţiune penală (DCIAP)”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al parchetului.

Reacţia justiţiei portugheze intervine după ce cotidianul Diario de Noticias a relatat joi că sute de documente confidenţiale trimise de NATO Portugaliei au fost găsite la vânzare pe dark web.

Acest furt de documente s-a făcut printr-o piraterie informatică „întreprinsă de boţi programaţi pentru a detecta acest tip de documente”, a scris cotidianul portughez, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Incidentul fusese detectat de structurile de informaţii americane şi ulterior semnalat autorităţilor portugheze în august prin intermediul ambasadei SUA la Lisabona.

Potrivit Diario de Noticias, ancheta agenţiilor de securitate cibernetică portugheze ar fi identificat drept ţinte ale atacului Statul Major al armatei, serviciul de informaţii militare şi un departament al Ministerului Apărării.

Solicitat de AFP, cabinetul prim-ministrului portughez Antonio Costa a reiterat răspunsul dat cotidianului, afirmând că guvernul lucrează „pentru ca credibilitatea Portugaliei, în calitate de membru fondator al Alianţei atlantice, să rămână intactă”.

„De fiecare dată când există o suspiciune de intruziune (…) situaţia este analizată îndelung” şi sunt luate măsuri pentru „a întări sensibilizarea la securitatea cibernetică”, a adăugat guvernul, fără a confirma sau dezminţi furtul de documente.

Articole asemănătoare

Back to top button