fbpx

Diplomații ruși, chemați să dea explicații pentru moartea lui Navalnîi în mai multe țări europene

Marea Britanie, Germania, Finlanda, Suedia și Olanda i-au convocat pe ambasadorii Rusiei în țările lor, pentru explicații legate de moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi în închisoare, informează Politico, citat de Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Procedurile motivate politic împotriva lui Alexei Navalnîi și a numeroșilor altor critici ai guvernului rus și condițiile inumane ale închisorii arată cât de brutal acționează sistemul de justiție rus împotriva dizidenților și mijloacele prin care președintele Putin suprimă libertatea de exprimare în Rusia”, a spus Kathrin Deschauer, purtătorul de cuvânt al ministerului german de externe, luni la o conferință de presă la Berlin.

„Condamnăm acest lucru în cei mai puternici termeni posibil și solicităm în mod expres eliberarea tuturor celor închiși în Rusia din motive politice”, a spus ea.

„UE trebuie să ia măsuri împotriva opresiunii politice din Rusia”, a declarat și ministrul suedez de externe, Tobias Billström. „Acest lucru este deosebit de important, având în vedere faptul că pe 16 februarie, Alexei Navalnîi a murit în captivitate”.

Ministerul de Externe al Marii Britanii l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei pentru a-și „exprima indignarea pentru moartea domnului Navalnîi”, a declarat luni Leo Docherty, Ministru de stat al Marii Britanii pentru Europa și America de Nord.

„Am spus clar că tragem la răspundere autoritățile ruse care sunt pe deplin responsabile”, a spus Docherty. Marea Britanie va „explora toate opțiunile” pentru a-i cere socoteală președintelui rus Vladimir Putin, a adăugat el.

„Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de natura îngrozitoare a sistemului rusesc. Ani de maltratare din partea statului au avut un efect grav asupra sănătății domnului Navalnîi”, a spus Docherty.

„Moartea lui trebuie investigată complet și transparent. Autoritățile ruse trebuie să confirme de urgență familiei sale locația cadavrului domnului Navalnîi și să permită accesul la acesta”, a mai spus Docherty.

Ministerul finlandez de externe l-a convocat luni pe ambasadorul rus „pentru a sublinia că Rusia este responsabilă și pentru a cere o investigație completă și transparentă”. Ministerul a cerut, de asemenea, eliberarea tuturor prizonierilor politici din Rusia.

Ministrul olandez de externe Hanke Bruins Slot a declarat că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei „pentru a cere lămuriri” cu privire la moartea lui Navalnîi.

„Este groaznic că Alexei Navalnîi a plătit prețul suprem pentru lupta sa pentru o Rusie liberă și democratică”, a spus ea. „Îndemnăm cu tărie Rusia să elibereze cadavrul lui Navalnîi familiei și rudelor sale”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat luni că „totul indică faptul că el [Navalnîi] a fost ucis în mod deliberat”, adăugând: „Acest lucru arată perfidia lui Putin, pentru care nicio viață umană nu contează”.

Aleksei Navalnîi, care era închis într-o colonie penală de înaltă securitate din Yamal, lângă Cercul Polar, a murit vineri.

Articole asemănătoare

Back to top button