fbpx

Din 1 februarie, valabilitatea certificatelor COVID în UE va fi redusă la nouă luni

De marți, 1 februarie, în Uniunea Europeană intră în vigoare regula potrivit căreia certificatele COVID sunt valabile doar 9 luni fără o doză booster a unui vaccin anti-COVID, pentru călătoriile în interiorul UE, însă Comisia a recomandat ca statele membre să o aplice și la nivel național. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Comisia Europeană a decis, pe 21 decembrie, ca certificatul verde european să aibă o perioadă de valabilitate de maximum 9 luni dacă persoana respectivă nu are doza de rapel (booster) de vaccin anti-COVID, scrie hotnews.ro.

Noile reguli pentru călătoriile în UE

  • Din 1 februarie, încep să se aplice norme noi care prevăd o perioadă standard de acceptare de 270 de zile (9 luni) pentru certificatele digitale ale UE de vaccinare împotriva COVID-19 utilizate pentru călătoriile în interiorul UE.
  • În conformitate cu noile norme, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară.
  • În cazul vaccinurilor cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și unica administrare.
  • În cazul vaccinurilor cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze sau, pentru persoanele vindecate de COVID-19, 270 de zile de la prima și unica administrare, în funcție de strategia națională de vaccinare.
  • Statele membre ar trebui să nu prevadă o perioadă de acceptare diferită pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele de rapel, conform Comisiei Europene.
  • Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital al UE privind COVID în context intern, dar sunt îndrumate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE.

„Începând de mâine ( 1 februarie -n.r.), va exista o normă la nivelul UE cu privire la durata de acceptare a certificatelor de vaccinare pentru seriile de vaccinare primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere. Acest lucru reflectă scăderea puterii de protecție a vaccinului și subliniază importanța administrării unui rapel”, a spus comisarul pentru justiție Didier Reynders, citat într-un comunicat de presă transmis luni de Comisia Europeană.

Articole asemănătoare

Back to top button