fbpx

Cum reușesc oligarhii ruși să scape de sancțiunile occidentale? „Preferatul” lui Putin și-a trecut miliardele în conturile surorii

Scurgeri de documente de la bănci din Elveția dezvăluie cel puțin 27 de conturi private deținute de sora oligarhului rus Alișer Usmanov, în care au fost mutate miliarde de lire sterline, scrie The Guardian. Usmanov este pe lista sancțiunilor occidentale, și este considerat „unul dintre oligarhii preferați ai lui Vladimir Putin”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Miliarde de lire sterline legate de oligarhul rus Alișer Usmanov și de imperiul său de afaceri par să fie deținute în conturi secrete elvețiene aparținând familiei sale, scrie Digi24.

Potrivit documentelor, sora lui Usmanov, în vârstă de 56 de ani, Saodat Narzieva, deține cel puțin 27 de conturi la Credit Suisse, inclusiv unul în care ar fi 1,9 miliarde de franci elvețieni (1,6 miliarde de lire sterline). Usmanov este supus sancțiunilor Uniunii Europene, sancțiuni la care s-au aliniat și autoritățile din Elveția.

Narzieva este medic ginecolog și obstetrician într-o maternitate din capitala Uzbekistanului, Tașkent. Numele ei este atașat conturilor Credit Suisse care apar în proiectul Suisse Secrets, o scurgere de date referitoare la 30.000 de clienți ai băncii elvețiene. Nu este clar de ce numele ei ar fi legat de conturi asociate cu imperiul de afaceri al fratelui ei.

Un purtător de cuvânt al lui Usmanov a sugerat că datele Credit Suisse sunt „false și incorecte” și că nu există nimic incorect în relațiile sale financiare cu sora sa, care sunt „legale” și indică „generozitatea sa”.

Dezvăluirile evidențiază potențialele provocări cu care se confruntă guvernele occidentale atunci când sancționează sau îngheață activele oligarhilor.

Proiectul Russian Asset Tracker a inclus rude și asociați, deoarece în unele cazuri averea lor este trecută aproape în întregime pe numele altor persoane. Includerea familiei oferă o imagine mai completă a averilor lor și, în unele cazuri, acestea pot fi folosite pentru a ascunde bunuri.

Luna trecută, Trezoreria SUA a evidențiat problemele în indentificarea averilor: „Oligarhii sancționați și elitele ruse au folosit membrii familiei pentru a muta bunuri și pentru a-și ascunde imensa bogăție ”.

Usmanov avea o valoare estimată de 18,4 miliarde de dolari (14 miliarde de lire sterline) în 2021, când a fost catalogat ca unul dintre cei mai bogați 100 de oameni din lume de revista Forbes.

„Orice relație financiară a domnului Usmanov cu sora sa este rezultatul generozității și sprijinului său binecunoscut pe care l-a arătat întotdeauna atunci când a împrumutat în mod legal rudele sale”, a transmis purtătorul de cuvânt al oligarhului rus.

Usmanov, un om de afaceri născut în Uzbekistan, a fost supus sancțiunilor europene prin înghețarea activelor și interdicții de călătorie în UE de la sfârșitul lunii februarie, după ce blocul comunitar l-a identificat drept „unul dintre oligarhii preferați ai lui Vladimir Putin”. De asemenea, i-au fost impuse sancțiuni și în SUA și Marea Britanie.

În timp ce guvernele occidentale au introdus sancțiuni și împotriva rudelor unor oligarhi ruși, niciunul dintre membrii familiei lui Usmanov nu a fost inclus până acum pe vreo listă.

Usmanov și-a făcut avere producând pungi de plastic, care erau o marfă rară în fosta Uniune Sovietică, iar mai târziu a condus filiala de investiții a companiei Gazprom din 2000 până în 2014.

El a construit participații într-o serie de firme de metale, minerit, telecomunicații și media prin USM, care deține cel de-al doilea cel mai mare operator de telefonie mobilă din Rusia, MegaFon, precum și un pachet de 49% la Metalloinvest, compania de metale și minerit fondată în 1999 de Usmanov.

Un e-mail scurs de la Panama Papers o nominalizează pe sora acestuia, Saodat Narzieva, drept una dintre câteva rude apropiate pentru care au fost înființate companii offshore în 2013, pentru a deține acțiuni la un alt holding al lui Usmanov, ABU.

Articole asemănătoare

Back to top button