fbpx

Conform FSB, Rusia ar fi plănuit să atace Japonia în 2021

Rusia ar fi planuit sa atace Japonia in vara anului 2021, este susținut intr-un e-mail care conține o scrisoare din partea unui informator din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), fostul KGB, transmite StirileProTV.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Publicatia americana Newsweek mentionează că e-mailul datat pe 17 martie a fost trimis de un agent supranumit „Wind of change” (Vantul schimbarii) lui Vladimir Osechkin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticoruptie Gulagu.net si care este acum exilat in Franța.

Astfel, agentul FSB ii scrie des lui Osechkin, exprimandu-și astfel furia și nemulțumirea din interiorul FSB cu privire la razboiul pe care Vladimir Putin l-a provocat în Ucraina, la data de 24 februarie.

Igor Sushko, directorul executiv al Wind of Change Research Group, o organizație non-profit cu sediul la Washington, a tradus corespondenta din rusa în engleză. El a impărtășit toate e-mailurile în întregime pentru Newsweek, inclusiv memoriul din 17 martie.

Scrisoarea a fost publicată de Osechkin și analizată de Christo Grozev, un expert in FSB. Acesta a declarat că a arătat scrisoarea „la doua contacte reale (actuale sau foste) ale FSB„, care nu au avut „nicio îndoială că a fost redactată de un coleg„.

În august 2021, Rusia „se pregătea destul de serios pentru un conflict militar localizat în Japonia„, a declarat agentul FSB intr-un e-mail trimis lui Osechkin în martie.

Agentul FSB a sugerat că, în schimb, Rusia a ales sa invadeze Ucraina câteva luni mai târziu.

„Încrederea că țările vor intra în stadiul de confruntare acută și chiar de război era mare. De ce a fost aleasă Ucraina pentru razboi în cele din urmă este o alegere pentru ca alții să răspundă„, au scris aceștia.

Agentul FSB menționa printre rândurile sale că Moscova pregătise un atac cibernetic la adresa Japoniei, în timp ce mașina de propagandă a Rusiei a fost, de asemenea, inițiată, cu un efort uriaș pentru a-i cataloga pe japonezi drept „nazisti” și „fascisti”.

Rusia și Japonia nu au semnat niciun acord de pace

Un tratat de pace care să pună capăt în mod oficial celui de-al Doilea Război Mondial nu a fost niciodată semnat de Rusia și Japonia, în mare parte din cauza disputelor legate de un grup de insule revendicate de Japonia, dar ocupate de Rusia.

Insulele Kunashiri, Etorofu, Shikotan si Habomai din lanțul insulelor Kuril au fost confiscate de URSS la sfârșitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Tokyo revendica insulele ca fiind „teritoriile sale nordice”, iar problema a tensionat relațiile dintre Rusia și Japonia de-a lungul timpului.

Potrivit denunțatorului, o „piatră de poticnire-cheie” între Moscova si Tokyo este reprezentată de Insulele Kurile.

Datorită amplasării lor între marea insulă japoneză Hokkaido și peninsula rusă Kamchatka, insulele oferă o serie de avantaje militare și politice.

Pentru Japonia, există aici o piatra de temelie a geopoliticii sale moderne: statutul său de învins în cel de-al Doilea Război Mondial îi împiedică inca pe japonezi să aibă o forță militară oficială, un serviciu de informații externe și o serie de alte lucruri. Pentru Țara Soarelui Răsare, returnarea Insulelor Kuril ar însemna de fapt o revizuire (sau chiar o anulare) a statutului său postbelic„, se mai arată în scrisoare.

De partea cealalta, spune agentul FSB, insulele în cauză reprezintă pentru Moscova drept „o mpnendă de schimb”. Regatul Ceresc (China) ia foarte negativ orice încercare de revizuire a acordurilor postbelice, iar o potențiala victorie a Tokyo în disputa privind Insulele Kurile este inacceptabilă pentru Beijing. Este atât de inacceptabil încat China ar complica cu ușurință viața Rusiei dacă ar face un astfel de „cadou'”.

Denunțătorul a precizat că fostul prim-ministru japonez, Shinzo Abe, punea deja, la acea vreme, un accent puternic atât pe încercarea de a „negocia” cu Rusia în problema Insulelor Kurile, cât și pe reformarea serviciului de informații al țării.

Din punct de vedere istoric, serviciile de informații militare ale Japoniei au fost întotdeauna la un nivel înalt, dar după înfrângerea din al Doilea Război Mondial au fost pur și simplu desființate la cererea învingătorilor„, conform documentului.

Propaganda rusa anti-Japonia și experimentele niponilor pe soldați sovietici

În august 2021, FSB a declasificat informații grafice despre modul în care cetățenii sovietici au fost torturați de serviciile speciale japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Denunțătorul FSB a declarat că serviciul a fost însarcinat cu lansarea unei „campanii de informare împotriva Japoniei în societatea rusă„.

Materialul declasificat a inclus date din interogatoriul lui Otozo Yamada, un general al Armatei Imperiale Japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Inițial, încă din 8 august, portalele de informare rusești au fost destul de zgârcite în comentariile lor privind știrile: au susținut că Japonia se pregatea de război cu URSS înca din 1938, că se puneau la cale planuri de atac, că se făceau diversiuni etc.”, a scris denunțătorul.

Dar pe 16 august, presa rusă a explodat literalmente în același timp, discutând documentele declasificate pe un ton complet diferit: Japonezii ar fi efectuat experimente biologice teribile pe prizonierii sovietici și i-ar fi tratat extrem de rău pe prizonierii sovietici. Detaliile despre păduchii de ciumă care au fost folosiți pentru a tortura prizonierii au fost mâzgâlite peste tot. Russia Today, principala portavoce a propagandei internaționale, s-a alaturat și ea„.

În e-mailul cu pricina, denunțătorul a inclus mai multe link-uri de la mass-media pro-Kremlin pe această tema, inclusiv unul intitulat „Cum a salvat URSS lumea de războiul biologic pe care îl pregătea Japonia” și altul intitulat „Dovezi ale pregătirilor Japoniei pentru război cu URSS declasificate„.

Un raport al RBC, publicat la 20 august 2021, citând documentele FSB declasificate, afirmă că au fost efectuate experimente pe prizonieri într-un lagar de concentrare din regiunea Harbin și că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, „japonezii au testat arme bacteriologice și noi substanțe chimice otrăvitoare pe aceștia„.

Articole asemănătoare

Back to top button