fbpx

China apără fotografia falsă postată de un oficial pe Twitter și refuză să ceară scuze Australiei

China a acuzat Australia ca încearcă să „distragă atenția publică” de la crimele de război comise de soldații si în Afganistan, după ce autoritățile de la Canberra s-au declarat revoltate de fotografia falsă postată pe Twitter de Lijian Zhao, purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe chinez, informează BBC, citată de digi24.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Australia a cerut scuze de la Beijing pentru imaginea în care un soldat australian pare să ucidă un copil afgan.

Autoritățile chineze au răspuns că Australia încercă „să arunce vina pe China pentru înrăutățirea relațiilor bilaterale”. Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat puternic în ultimele zile.

Cum a apărut postarea pe Twitter

Postarea pe Twitter cu imaginea falsă a apărut ca răspuns la un raport despre presupusele crime de război comise de australieni în Afganistan, publicat luna trecută.

Forțele de Apărare Australiene au anunțat că au găsit „informații credibile” potrivit cărora 25 de soldați australieni au fost implicați în uciderea a 39 de civili și prizonieri afgani, între 2009 și 2013.

Luni, China s-a alăturat țărilor care au condamnat descoperirile – acum anchetate de poliție – însă imaginea prelucrată postată pe Twitter de purtătorul de cuvânt al ministrului chinez a declanșat reacții furioase în Australia.

Premierul australian Scott Morrison a declarat că autorităților din Beijing „ar trebui să le fie rușine” să distribuie acea imagine „dezgustătoare”, solicitând scuze.

Postarea pe Twitter a făcut-o și pe Jacinda Ardern, premierul țării-vecine Noua Zeelandă, să ceară lămuriri autorităților chineze.

China a atacat declarația premierului australian

Într-un răspuns venit marți, ambasada chineză din Australia a atacat declarația lui Morisson, fără să ofere scuzele cerute.

Acuzațiile lansate au două scopuri. Să distragă atenția publică de la atrocitățile comise de anumiți soldați australieni și să arunce vina pentru deteriorarea relațiilor bilaterale pe China. Ar putea fi și o altă tentativă de a alimenta naționalismul domestic”, se arată în comunicatul ambasadei.

Sfatul nostru este ca partea australiană să recunoască crimele comise de soldații săi în Afganistan, să îi tragă la răspundere pe vinovați și să ofere dreptate victimelor”, se mai arată în comunicat.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button