fbpx

Cauzele coronavirusului: cercetătorii chinezi spun că pangolinul ar fi transmis virusul de la lilieci la oameni

Cercetătorii chinezi care investigează originea animală a epidemiei de coronavirus din China au declarat că pangolinul, specie pe cale dispariţie, ar putea fi calea de transmitere a bolii la lilieci, iar apoi la oameni.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Liliecii sunt purtători cunoscuţi ai celei mai noi tulpini de coronavirus, care a infectat cel puţin 31.000 de oameni şi a ucis peste 630 la nivel global, majoritatea cazurilor fiind în China, acolo unde a început epidemia.

Totuşi, potrivit spuselor lui Arnaud Fontanet, de la Institutul Pasteur din Franţa, boala nu a fost transmisă direct de la lilieci la oameni. „Credem că ar fi fost vorba de un alt animal, un intermediar”, susţine Fontanet, citat de theguardian.com.

Epidemia de SARS din 2002, care a implicat o tulpină diferită de coronavirus, a fost transmisă la oameni prin civet, un mamifer de mici dimensiuni, care este considerat o delicatesă în China. Fontanet consideră că intermediarul a fost „probabil un mamifer” care aparţine familiei bursucilor.

După testarea a peste 1000 de mostre colectate de la animalele sălbatice, cercetătorii de la Universitatea de Agricultură South China au concluzionat că secvenţele genomice de viruşi găsite în pangolini erau identice în proporţie de 99% cu cele descoperite la persoanele infectate cu noul coronavirus, relatează agenţia de ştiri oficială Xinhua, citată de sursa menționată.

În Asia și Africa, pangolinii sunt vânaţi pentru carnea şi solzii, traficul fiind alimentat în special de cererea din China şi Vietnam, potrivit organizaţiilor pentru drepturile animalelor. În timp ce carnea de pangolin este considerata o delicatesă, solzii se folosesc în medicina tradiţională chineză pentru tratarea unor afecţiuni, printre care astmul şi artrita.

Articole asemănătoare

Back to top button