Cât mai avem până la imunizarea colectivă? Cercetători: Ar putea dura ani
Când a început pandemia de COVID-19, în urmă cu peste un an, unii au vorbit despre imunitatea de grup sub formă de strategie. La cinci luni de la începerea campaniilor de vaccinare în întreaga lume, conceptul reapare: vaccinarea cât mai multor oameni poate duce la această faimoasă imunizare colectivă? În ţările cele mai avansate în cursa pentru imunizare încep sa apara îndoieli, potrivit Le Parisien, citat de Mediafax.
Statele Unite se află în prezent printre ţările care au vaccinat cea mai mare parte a populaţiei. Peste 50% din americani au primit cel puţin o doză de vaccin. Dr. Anthony Fauci, consilierul lui Joe Biden cu privire la gestionarea pandemiei, a decis să nu mai utilizeze termenul de „imunizare colectivă”, relatează The New York Times. „Eu zic sa uităm de asta pentru o secundă. Dacă vaccinaţi suficienţi oameni, infectările vor scădea”.
„Cu toate acestea, vaccinul a reuşit să eradice variola în 1980. Campania de eradicare a poliomielitei a fost realizată în întreaga lume, cu excepţia Afganistanului şi Pakistanului. Rujeola este, de asemenea, subiectul unui proiect de eradicare. A fost eliminată pentru o vreme în America, dar a existat o reapariţie în Statele Unite din cauza refuzului antivacciniştilor”, a mai adăugat acesta.
„Rata efectivă de reproducere (R) este cea care face posibilă calcularea acestui prag”, a declarat epidemiologul Catherine Hill. „Rata iniţială de reproducere a virusului este estimată la 3 (pentru România). Adică, un pacient a infectat în medie trei persoane din jurul său”.
Pentru a cunoaşte rata imunizării, trebuie să aplicăm o formulă simplă acestei rate de reproducere: R-1 / R. Când tulpina iniţială a predominat, raportul a fost, prin urmare, de 0,67. Pentru a obţine imunizarea colectivă, s-a estimat, prin urmare, că 67% din populaţie trebuie să fi fost infectată sau vaccinată. Dar a sosit varianta britanică. Mai contagioasă, a crescut rata efectivă de reproducere cu aproximativ 50% până la 4,5. Acesta este un raport de aproximativ 0,78 … şi o rată a imunizării ţintă de 78%.
Această cifră este încurajatoare. Epidemiologul Catherine Hill nu vede niciun motiv pentru care nu putem proteja 80% din populaţie „cu condiţia de a-i face publicitate”. Dar lupta împotriva Covid-19 va fi o muncă pe termen lung. „Ar putea dura ani”, subliniază Antoine Flahault. „De asemenea, va depinde de capacitatea noastră de a convinge populaţia recalcitrantă”.