fbpx

Capitala Kazahstanului revine la denumirea anterioară, după trei ani de la schimbarea sa în cinstea unui fost președinte

Președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokaiev sprijină inițiativa deputaților parlamentului de a redenumi capitala țării din Nur-Sultan înapoi în Astana. Secretarul de presă al lui Tokaiev, Ruslan Zheldibai, a scris despre acest lucru pe pagina sa de Facebook .

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Președintele a fost informat despre această inițiativă de către deputați, care la rândul lor s-au bazat pe propunerile făcute la întâlnirile cu populația, precum și pe numeroasele apeluri ale cetățenilor în timpul referendumului. Propunerea parlamentarilor, cu acordul șefului statului, este inclusă în proiectul de lege.

Secretarul de presă al președintelui Kazahstanului a subliniat că Tokaiev „consideră rolul decisiv al lui Nursultan Nazarbaiev în consolidarea statalității moderne a Kazahstanului și formarea capitalei ca un fapt istoric”. Președintele consideră, a adăugat el, că alte site-uri care poartă numele lui Nazarbaiev ar trebui să-și păstreze numele.

Capitala Kazahstanului a fost redenumită din Astana în Nur-Sultan în martie 2019, după ce Tokaiev a prezentat propunerea corespunzătoare în timpul discursului său inaugural, scrie meduza.io.

Capitala Kazahstanului a fost numită Astana din 1998. Înainte de aceasta, orașul se numea Akmola din 1992 și nu era capitala, Alma-Ata (Almaty) avea acest statut. Până în 1992, Akmola a purtat numele Tselinograd (din 1961) și chiar mai devreme a fost numită Akmola.

Nursultan Nazarbaiev a fost primul președinte al Kazahstanului. A ocupat această funcție din decembrie 1991 până în martie 2019. Tokaiev a devenit succesorul lui Nazarbaiev. Nazarbaiev, părăsind președinția, a continuat să conducă Consiliul de Securitate al Kazahstanului, iar rudele lui și-au păstrat funcțiile de conducere.

În ianuarie 2022, în Kazahstan au avut loc revolte de amploare, care au început cu proteste împotriva prețurilor mai mari la gaze. Pentru a le suprima, Tokaiev, în special, a invitat forțele armate ale țărilor CSTO. Pe fundalul tulburărilor, Nazarbaiev a fost înlăturat din funcția de șef al Consiliului de Securitate, iar rudele sale și-au pierdut funcțiile în structurile de stat și comerciale.

Articole asemănătoare

Back to top button