fbpx

Cadavrul unui scriitor ucrainean răpit în timpul ocupației ruse a fost găsit în groapa comună din Izium

Scriitorul Volodimir Vakulenko a murit în regiunea Harkiv din estul Ucrainei, în perioada în care zona se afla sub ocupație rusă. Trupul lui a fost înhumat în orașul Izium, acolo unde a fost găsită o groapă comună cu 400 de cadavre, după retragerea forțelor Moscovei, relatează publicația independentă rusă Meduza.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Vakulenko, care a scris poezii și cărți pentru copii, a dispărut în martie, când satul Kapitolivka, în care locuia, a fost ocupat de trupele ruse, scrie Digi24.

Fosta sa soție, Irina Novitska, a declarat că scriitorul fusese denunțat de niște localnici, așa că el a fost găsit și ridicat de trupele de ocupație.

Tatăl scriitorului a declarat poliției că în 23 martie, cinci persoane le-au percheziționat casa, l-au luat pe Vakulenko, l-au dus la interogatoriu, l-au bătut și apoi l-au eliberat. În ziua următoare, alte două persoane au venit din nou la el acasă, au coborât dintr-o mașină cu marcajul „Z ” și l-au luat din nou cu forța pe Volodimir Vakulenko. Nimeni nu l-a mai văzut în viață după aceea. Poliția ucraineană a deschis o anchetă penală în legătură cu răpirea.

În septembrie, când trupele ucrainene au eliberat Izium, în oraș a fost găsită o groapă comună care conținea cadavrele a aproximativ 400 de persoane care au murit în timpul ocupației. Tatăl lui Vakulenko a contactat poliția în octombrie și a spus că el crede că printre cadavre se află și cel al fiului lui.

Jurnaliștii au consultat înregistrările făcute de serviciul funerar local care s-a ocupat de înmormântări și au constatat din evidențe că Vakulenko fusese înhumat în mormântul 319. Într-o fotografie făcută înainte de înhumare se văd o parte dintr-un tatuaj pe care scriitorul îl avea pe braț documentele cu numele lui Vakulenko.

Autoritățile din Harkiv nu au confirmat inițial că trupul lui Vakuleno a fost găsit, spunând că la locul cu nr 319 era îngropată o femeie.

În 29 noiembrie, șeful regional adjunct al poliției din Harkiv, Serhii Bolvinov, a declarat că după o analiză ADN s-a confirmat că Vakulenko a fost îngropat acolo. Potrivit lui Bolvinov, trupul lui Vakulenko avea două răni de gloanțe.

Potrivit publicației ucrainene Hromadske, localnicii care au îngropat cadavre în timpul ocupației au declarat că pe 12 mai, soldații ruși le-au ordonat să înhumeze cadavrul unui bărbat găsit lângă Kapitolivka. Oamenii au spus că trupul lui zăcea în aer liber de mai bine de o lună. 

Articole asemănătoare

Back to top button