fbpx

Au vrut să studieze vulturii migratori, dar au cheltuit tot bugetul pe mesaje. Isprava savanților ruși

Savanții de la un centru de cercetare din Novosibirsk, care studiau vulturii migratori, au intrat în datorii după ce au dotat păsările cu un sistem special de transmisiune. Deoarece acesta este conectat la serviciul de telefonie mobilă, tarifele pentru roaming au fost pe măsură.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit BBC, tehnologia este creată astfel încât păsările zboară cu cartelele operatorilor ruși de telefonie mobilă, iar când ajung într-o zonă unde există acoperire, cercetătorii primesc un mesaj text cu informațiile care îi interesează. De regulă, oamenii de știință știu traseele aproximative ale zborului, dar de această dată păsările le-au dat peste cap estimările, relatează BBC.

Un vultur de stepă a zburat în Iran prin Kazastan și „a cheltuit” bugetul preconizat tuturor celor 12 păsări monitorizate. Totuși, savanții nu se dau bătuți și încearcă să iasă din încurcătură. Ei au creat o campanie de crowdfunding, îndemnând oamenii „să le pună vulturilor bani pe cont”. De asemenea, compania de telefonie mobilă care deservește „păsările” le-a intrat în situație cercetătorilor și a micșorat tariful pentru acest proiect.

Articole asemănătoare

Back to top button