fbpx

Americanii încearcă să construiască racheta cu mitralieră. La ce le-ar folosi o astfel de armă?

Unul dintre cele mai recente proiecte aflate în atenția Agenției pentru Proiecte de Cercetare Avansate în Domeniul Apărării (DARPA) a Statelor Unite este ideea montării unei mitraliere pe corpul unei rachete.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Proiectul DARPA vizează creearea unui nou model de rachetă, cu numele de cod „Gunslinger”, destinată atât luptei aeriene, cât și lovirii țintelor terestre. Racheta ar urma să aibă o armă (tun ori mitralieră), care ar fi folosită la angajarea țintelor terestre sau aeriene.

Potrivit Popular Mechanics, noua armă, capabilă să fie lansată de un avion, este parte a strategiei armatei americane de a folosi cât mai puțini oameni și cât mai mulți „roboți” (sau drone) în prima linie a războaielor viitorului.

Astfel, în viziunea strategilor americani, Gunslinger ar trebui să țină „ocupate” avioanele inamice, pe care avioanele americane ar urma să le atace apoi cu rachete lansate dincolo de limita razei vizuale (rachete BVR – „beyond visual range”).

În condițiile războiului modern, devine tot mai dificil pentru un avion să îndeplinească misiuni aer-sol într-o zonă aflată sub protecția sistemelor antiaeriene. Gunslinger ar putea fi folosit la atacarea unor astfel de ținte, fără a risca viața unui pilot și pierderea unui avion de 100 de milioane de dolari.

Dacă o rachetă Gunslinger e doborâtă, atunci, spun americanii, aceștia vor pierde o rachetă, în vreme ce inamicul va pierde două (rachete antiaeriene lansate să doboare Gunslinger-ul). Am avea, iată, armă extrem de „economică”.

În cazul luptelor antiaeriene, o astfel de rachetă cu mitralieră lansată de pe un avion american, i-ar pune pe piloții inamici în fața unei dileme: care e prioritatea? Racheta Gunslinger cu mitralieră sau snopul de rachete BVR lansat de avioanele americane?

DARPA a solicitat o finanțare de 13,7 milioane de dolari pentru „dezvoltarea conceptului”, după cum se precizează într-un document al Departamentului Apărării al SUA referitor la estimările bugetare pentru anul 2021.

Articole asemănătoare

Back to top button