fbpx

video | Copt pentru Profesie: Începuturile lui Petru Chicu și secretele unui bucătar de succes

Petru Chicu este bucătar-șef, antreprenor și unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați oameni din domeniu în Republica Moldova. Pe lângă bucatele delicioase pe care le gătește și localul pe care-l conduce, Petru Chicu este un invitat permanent al emisiunilor culinare de la noi, așa că am fost curioși să aflăm pașii pe care i-a parcurs în carieră. Primul pas a fost Școala Profesională nr. 2 din Chișinău, acolo unde tânărul Petru Chicu a început să deprindă abilitățile care l-au făcut cunoscut astăzi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mi-am pus întrebarea: ce vreau să devin eu și ce mi-ar fi plăcut să fac. Astea-s întrebările utile și întrebările logice pentru un om care vrea să meargă într-un drum corect în viața lui și să-și formeze aceeași profesie de succes”, își începe Petru Chicu povestea.

În primul rând trebuie să ai atracția sau dragostea față de profesia pe care ți-ai ales-o. Tot ce se întâmplă în instituția de învățământ, toate lecțiile care se predau evident că au un rol nemijlocit, destul de important, și trebuie să atragi atenție absolut la toate obiectele. Pentru mine au fost unele lucruri mai ușor, altele mi se dădeau mai greu, dar trebuie să-ți dai străduință și să faci tot timpul notițe pentru lucrurile pe care nu le cunoști. Asta e prima regulă pentru oamenii care vor să priceapă într-un domeniu, și aceste notițe le vor fi de folos pe parcursul carierei”, spune antreprenorul.

Potrivit lui, din propria sa experiență (inclusiv de fost sportiv), pentru a menține o afacere sau a ajunge un bun specialist, i-au fost de folos studii de matematică, organizarea sportivă, organizarea mintală și determinarea de a face bine lucrurile: „Asta mi-a dat un pas deja în viitor, pentru a deschide acest local, unde sunt antreprenor”.

„Pentru elevii care vor să se angajeze mai ușor în câmpul muncii…”

Petru Chicu evidențiază o listă de calități care, potrivit lui, i-ar ajuta pe adolescenți și tineri să pășească în câmpul munii.

Să fie capabili să țină piept acestei munci, să fie echilibrați și destul de disciplinați în lucru. Trebuie să fii curajos, înțelept și mai îndrăzneț. Arătând aceste lucruri în calitățile sale, evident că orice antreprenor, orice director va ține cont de tine și te va lua în seamă, și aceste lucruri își vor face drumul mai ușor”, consideră acesta.

În domeniul bucătăriei foarte mult contează toți pașii. În ciclul lucrului, tot timpul trebuie să luăm decizii diferite. Dacă este un colectiv de 5-6 persoane și un om nu e disciplinat, să știi că se rupe lanțul.

Nu vreau să văd un om timid, ascuns sau practic să nu-l auzi și să nu știi ce face el în timpul zilei. Momente în timpul jobului sunt o mie. Și niciodată nu știi ce se va întâmpla și cum trebuie să te descurci. Dacă ți s-a pus bine pe suflet și tu poți să te organizezi și te simți în apele tale, eu cred că asta este perfect”, mărturisește Petru Chicu.

Articole asemănătoare

Back to top button