fbpx

Hackathon pentru Incluziune și Accesibilitate: soluții inovative pentru problemele persoanelor cu dizabilități

Orange Systems și Huawei Moldova, în colaborare cu acceleratorul de inovații și antreprenoriat Dreamups, anunță înscrierile la Hackathon-ul pentru Incluziune și Accesibilitate care va avea loc între 2 și 4 decembrie la Orange kITchen. Scopul hackathon-ului este de a identifica soluții inovative pentru principalele probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în anul 2019, în Moldova erau circa 177.000 de persoane cu diferite tipuri de dizabilități, ceea ce reprezintă aproximativ 7% din populația țării. Dintre acestea, 10.700 de persoane sunt copii cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani. Numărul femeilor cu dizabilități a fost mai mare decât cel al bărbaților și a constituit 51,7%, iar doar 26% dintre moldoveni acceptă includerea în comunitate a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale.

Acceleratorul de inovații și antreprenoriat Dreamups, la inițiativa Orange Systems și în parteneriat cu Huawei Moldova lansează un hackathon ce va genera crearea oportunităților egale pentru persoanele ce trăiesc cu o dizabilitate.

La Hackathon-ul pentru Incluziune și Accesibilitate se pot înscrie persoanele pasionate de IT, inginerie, design, marketing și cărora le place să creeze soluții inovative pentru a ajuta la o integrare mai bună a persoanelor cu dizabilități în viața de zi cu zi.

Timp de 48 de ore, în cadrul mai multor echipe, participanții vor aborda provocările din societate și vor crea resurse tehnologice utile care vor ajuta în direcții precum:

  • Angajarea persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii;
  • Facilitarea accesului la informație și la servicii medicale online;
  • Asigurarea accesului la Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 pentru persoanele cu deficiențe de auz și de vorbire.

Cine poate participa?

În acest hackathon participanții se pot înregistra atât cu echipă proprie, cât și singuri. În cadrul primei zile cei înscriși vor beneficia de un training unde vor fi explicate provocările cu care se întâlnesc persoanele cu dizabilități, ulterior, vor genera idei pentru problemele adresate și vor fi create grupurile de lucru.

După validarea ideii, participanții vor crea un prototip al soluției generate. Într-un final, echipele vor prezenta rezultatul muncii de trei zile în cadrul evenimentului Demo Day.

Cele mai bune idei generate vor fi premiate de către Orange Systems și Huawei Moldova:

Locul I – 30.000 lei
Locul II – 20.000 lei
Locul III – 10.000 lei

Agenda:
Vineri, 2 decembrie

17:00 – 17:30 Lansarea evenimentului
17:30 – 18:30 Provocările ce le întâlnesc persoanele cu dizabilități
18:45 – 19:30 Training: Ideare
19:30 – 21:30 Formarea echipelor

Sâmbătă, 3 decembrie

10:00 – 18:00 Mentorat
11:00 – 12:00 Training: Identificarea clienților
17:00 – 18:00 Training: Pitching

Duminică, 4 decembrie

10:00 – 14:00 Mentorat
17:00 – 18:30 Demo Day

Locația – Orange kITchen, str. Calea Ieșilor 8, Chișinău.

Participarea este gratuită, însă e necesară înscrierea în baza unui formularului de înregistrare.

Orange Systems susține în calitate de Partener General Hackathonul: Incluziune și Accesibilitate. Acest eveniment este organizat de acceleratorul de inovații și antreprenoriat Dreamups și este susținut de Huawei Moldova. Partenerii de comunitate – Keystone Moldova, Asociația „Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova” (AOPD) și Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova. Partener media – Simpals.

Articole asemănătoare

Back to top button