fbpx

Tratamentul ortodontic – sfatul medicului dentist

Alinierea incorectă a dinților sau ocluzia problematică este o problemă extrem de frecventă, dar nu toți cei care ar putea beneficia de un tratament ortodontic ajung la acest punct. De ce? Parțial din cauza miturilor, parțial din considerente financiare, dar cel mai des pentru că oamenii nu înțeleg cum ar beneficia în urma purtării unui aparat dentar. Câteva aspecte cheie ale unui tratament ortodontic eficient le-am discutat cu Olesea Iliev, ce activează la moment în calitate de ortodont la Imperial Dent, clinică stomatologică din Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Un aparat dentar este necesar din punct de vedere estetic sau funcțional?

Majoritatea oamenilor cred că este vorba de o problemă estetică ce poate fi corectată prin aparat dentar. În realitate doar câteva procente din cazurile de tratament ortodontic sunt îndreptate preponderent spre îmbunătățirea aspectului danturii, majoritatea rămânând a fi o măsură funcțională. Mușcătura greșită incomodează vorbirea, alimentarea, dă dureri de gât și cap, poate duce la presiune foarte mare pe articulații sau uzura stratului exterior al dintelui numit „smalț”. De asemenea, crește riscul multor afecțiuni dentare – precum gingivita sau cariile (mai ales cele greu de depistat cu ochiul liber). În asemenea cazuri, un aparat dentar este mai degrabă necesitate, decât moft sau simplă dorință de a arăta mai bine.

Cu alte cuvinte, pacienţii care apelează la tratament ortodontic din dorinţă proprie au probleme dentare de natură estetică, fără tulburări ale funcţiilor aparatului dento-maxilar, iar prognosticul pe termen lung pentru pacient este favorabil. Anume pacientul este cel, care se adresează la un cabinet stomatologic cu decizia de a urma un tratament ortodontic.

Tratamentul este unul necesar, dacă pacientul are anomalii, care determină tulburări în funcţionarea normală a sistemului dento-maxilar. În acest caz, medicul stomatolog trebuie să explice detaliat situația și să insiste asupra deciziei optime.

Aparatele dentare sunt mai degrabă pentru copii? Când ar fi momentul potrivit pentru un tratament ortodontic?

Orice medic dentist experimentat din prima va nega aceste mituri. Dantura umană are minunata abilitate de a se adapta situației și după ce s-a atins maturitatea, exact acesta este principiul de funcționare pentru cele mai multe tipuri de aparate dentare – presiunea orientată, dirijată, treptat schimbată pentru a obține un rezultat scontat. Atât la copii, cât și la adulți se pot obține rezultate excelente cu un aparat dentar corect ales, aplicat și cu un tratament bine gestionat (cu respectarea vizitelor la cabinetul stomatologic și cu îndeplinirea recomandațiilor de la specialist).

Care ar fi sfatul suprem pentru cei care au anumite probleme cu ocluzia sau își doresc un zâmbet perfect?

Simplu – nu amânați pe mâine ceea ce se poate face azi. Deși am stabilit deja că un aparat dentar bine ales funcționează indiferent de vârstă, oricum este mai atractivă opțiunea de a avea un zâmbet fermecător mai devreme. O consultație stomatologică cu un expert, într-un mediu prietenos (și, mai important, un cabinet stomatologic bine dotat) va pune tot pe polițe, de la etapizarea tratamentului la costuri și detalii organizatorice. Nu există niciun motiv relevant pentru a amâna această vizită. Vă așeptăm în Chișinău, la clinica stomatologică Imperial Dent, ca să vă puteți bucura de zâmbetul dumneavoastră!

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button