fbpx

Proiectul Mezon, în vizorul experților: Un model regional de planificare urbană, care va integra cele mai bune practici și soluții globale

Recent, la Chișinău a avut loc Forumul Internațional de Arhitectură și Tehnologii SHARE Architects Chisinau 2024. Un eveniment care a întrunit cei mai de top arhitecți și designeri din R. Moldova, dar și din afară. Astfel, personalități notorii din Marea Britanie, România, Olanda, Israel, Turcia au discutat cu despre ultimele tendințe și inovații în arhitectură.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul evenimentului, publicul a avut posibilitatea să studieze proiectul „MEZON”. Acest proiect urmează a fi realizat pe teritoriul fostei uzine MEZON din sectorul Rîșcani și va cuprinde un complex rezidențial modern, cu o infrastructură bine dezvoltată.

Proiectul vizează perimetrul străzilor Matei Basarab – Florilor – Studenților – bd. Moscova și prevede transformarea unei zone industriale într-una mixtă, care va include funcții rezidențiale cu dotări suplimentare și infrastructură asociată (comerț/oficiu/servicii), precum și funcții educaționale. Reporterul nostru a discutat despre Forum și proiectul „MEZON” cu mai mulți participanți la Forumul Internațional de Arhitectură și Tehnologii și a aflat opinia acestora.

Iurie Povar, Președintele Uniunii Arhitecților din Republica Moldova: Forumul SHARE Architects, care a avut loc la Chișinău în luna februarie, s-a desfășurat în a doua ediție și a fost un eveniment multașteptat de către publicul de specialitate din țara noastră. Participarea activă și numerică a devenit un argument important pentru a oferi acestei acțiuni un caracter tradițional. Arhitecții moldoveni posedă un potențial creativ semnificativ și, s-a dovedit, inclusiv la Forumul dat, că prezentările colegilor noștri respectă nivelul înalt dictat de arhitecții din străinătate. Dacă abordăm prezentarea proiectului MEZON, se pot accentua câteva momente pozitive:

– analiza profundă a situației existente, încununată cu un Plan urbanistic zonal elaborat de IMP “ CHIŞINĂUPROIECT”, în care la rândul său s-au oferit soluții clare pentru toate tipurile de infrastructuri: sociale, edilitare, de transport și comunicații;

– examinarea integrală a unui teritoriu mare, care este o parte substanțială a Sectorului Rîșcani;

– abordarea complexă în conceptul arhitectonic a problematicii rezidențiale, sociale, funcționale, inclusiv sub aspectul creării locurilor de muncă pentru chișinăuieni. Am rămas impresionat în concept de varietatea stilisticii aplicate și dezvoltate pentru construcțiile planificate, de structura urbanistică propusă, de microzonarea funcțională, de atitudinea față de amenajare a teritoriilor aferente, de multitudinea spațiilor verzi orizontale și verticale.

Filippo Innocenty, Director, Zaha Hadid Architects, Marea Britanie: A fost o plăcere să participăm la recentul eveniment SHARE de la Chișinău, unde Zaha Hadid Architects a avut privilegiul de a prezenta proiectele noastre inovatoare și abordarea noastră de design. Aceste ocazii sunt de neprețuit, deoarece ne permit să intrăm în contact cu comunitatea locală si să obținem informații despre aspirațiile autorităților și despre potențialul de dezvoltare al orașului. Din tot conținutul interesant al evenimentului, MEZON este proiectul care m-a impresionat cel mai mult. Sunt sincer entuziasmat de perspectivele oferite de acest proiect pentru Chișinău. Această inițiativă ar putea servi drept călauză, introducând o soluție contemporană care reflectă traiectoriile de dezvoltare ale marilor capitale europene. Tema recalificării din cadrul proiectului MEZON este foarte demnă de luat în seamă în contextul actual, oferind o cale sigură pentru intervenții urbane durabile. Îmi imaginez un proiect transformator care nu numai că se impune ca un obiectiv turistic al orașului, dar adoptă o abordare cumpătată, demonstrând sensibilitate față de scara umană și capacitatea de trai a locului. Această intervenție adaptată, influențată de tradițiile arhitecturale locale, se poate integra fără probleme în patrimoniul bogat al Chișinăului, făcând în același timp o declarație contemporană îndrăzneață. Prin alinierea la moștenirea arhitecturală puternică a regiunii, proiectul propus are potențialul de a atinge un echilibru armonios între tradiție și modernitate. Suntem convinși că un astfel de efort poate contribui în mod semnificativ la tapiseria culturală și arhitecturală a orașului, stabilind un nou standard de dezvoltare care să rezoneze cu comunitatea arhitecturală globală.

Aurelia Carpov, Arhitectă, ex-Şefa Departamentului de Arhitectură UTM: Forumul SHARE a reunit comunitatea de arhitecți pentru a împărtăși gânduri și schimburi de valori și pentru a sărbători inovația și excelența în arhitectură. Având o misiune continua, forumul SHARE în a doua ediție la Chișinău a contribuit la consolidarea platformei profesionale și promovarea arhitecturii de înaltă calitate. Evenimentul a oferit un cadru exceptional de comunicare în domeniul arhitecturii și a demonstrat cât este de necesar. Înainte de toate, m-am bucurat să aflu că există investitori care doresc să contribuie la dezvoltarea Chișinăului, transformându-l într-un oraș mai accesibil, mai verde și mai atractiv pentru locuitori și turiști.

MEZON este un proiect ambițios și provocator care, în cadrul Forumului, a testat gândurile comunității. Terenul in cauză, cu toate plurivalențele sale – topografice, sociale, culturale și istorice – creează o oportunitate incitantă, care are nevoie de o soluție inovatoare. În conceptul propus am apreciat abordarea sustenabilității prin crearea unei arhitecturi durabile din punct de vedere social, ecologic și economic care, la rândul ei, va asigura durabilitatea mediului. Cel mai important aspect al proiectării acestui complex este acela de a oferi o experiență centrată pe om și la scară umană. Creând condiții de calitate pentru cetățeni individuali, este foarte important, în același timp, să fie promovat interesul public. Este necesar să se creeze un echilibru între ce îşi doreşte investitorul şi ce îşi doreşte oraşul, analizând minuțios proporțiile spațiilor cu destinații diferite: locative, administrative, comerciale, educaționale și de recreere, și, bineînțeles, asigurând infrastructura. Eu zic DA acestui proiect, pentru că nu se poate face urbanism spunând în mod constant doar ce nu trebuie de făcut!

Anda Manu, Fondatoarea Companiei AMA Design, România: Evenimentele organizate de SHARE în multe țări Europene reușesc cu succes să aducă o serie de vorbitori internaționali de o excepțională valoare profesională. Este un eveniment cu adevărat inspirațional și edificator, pe care arhitecții, furnizorii și investitorii din țara respectivă nu trebuie să-l rateze dacă își doresc să vadă modelele de viitor ale arhitecturii de calitate.

Proiectul MEZON – este poate exemplul cel mai bun că „se poate” și aici la Chișinău, însă succesul acestui proiect va depinde foarte mult de implementarea lui. Este foarte important ca investitorul să fie atent la bugetarea lui în fazele de execuție, astfel încât spre final să nu se renunțe la finisajele propuse ale fațadelor, la vegetația sau grădina interioară, la iluminatul public sau la tot ceea ce este prevăzut în simulările acestui complex. Densitatea locuințelor este foarte mare, așadar toate spațiile publice trebuie să fie prioritare, pentru ca oamenii să iubească și să prețuiască acest mic cartier. Și spun asta pentru că, psihologic vorbind, oamenii prețuiesc frumosul, sau vandalizează un spațiu lipsit de calitate. Mixed-use înseamnă deja un model de succes. Nu mai este nici o îndoială faptul că o vecinătate trebuie să aibă cât mai multe funcțiuni pentru a rămâne „vie” pe parcursul zilei, dar și în tot timpul săptămânii. Mai multe funcțiuni înseamnă de fapt mai multe servicii care pot să susțină o mai mare varietate de nevoi ale rezidenților. Și asta întotdeauna crește rata de succes, așa cum și mall-urile au în general succes pentru că acolo găsești o mare varietate de magazine în același loc. Și principalul avantaj este că totul este la îndemână, mereu se întâmplă ceva sau există activități utile în apropiere.

Citește continuarea pe infomarket.md.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button