fbpx

Înotul pentru sănătatea copiilor: Descoperă beneficiile sportului și recomandările specialiștilor

Înotul este poate singurul sport care poate fi practicat la orice vârstă, indiferent de condiția fizică. De asemenea, este singura formă de mișcare mai intensă care nu solicită și nu pune presiune pe sistemul osos și pe articulații.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

De beneficiile înotului se poate bucura oricine, chiar și bebelușii și copiii de toate vârstele. Practicat constant, alegând un bazin cu antrenori calificați și echipat cu inventar sportiv de calitate, practicarea acestui sport poate aduce schimbări pozitive pe termen lung.

Dotați cu accesorii pentru înot potrivite vârstei și sub supravegherea instructorilor, micuții vor prinde curaj și dorința de a lua contact cu apa. Datorită înotului, copiii își vor putea dezvolta abilitățile motrice încă de la vârste fragede.

Când învață copilul să înoate după diferite tehnici?

Întreg procesul de învățare a unei tehnici de înot – craul, spate, bras sau fluture, presupune o bună capacitate de coordonare atât a brațelor cu picioarele, cât și a brațelor cu respirația.

Din punct de vedere al dezvoltării psihomotorii la copii, această capacitate de coordonare debutează la 4 ani și se desăvârșește în jurul vârstei de 5 ani. Astfel, procesul învățării unei tehnici de înot poate începe cu succes în jurul vârstei de 4-5 ani.

Care este frecvența recomandată pentru un copil care face înot de plăcere?

În cazul în care înotul este singura activitate sportivă practicată, se recomandă două ședințe într-o săptămână. În cazul care copilul frecventează și alte cercuri sportive, pentru a nu supraîncărca programul copilului, este indicată alternarea antrenamentelor, dar nu ar trebui să depășească numărul de 3-4 antrenamente pe săptămână.

Ce beneficii are înotul asupra organismului copiilor?

  • Întărirea sistemului imunitar – s-a observat că micuții care înoată în mod regulat sunt mai rezistenți la răceli, boli sau infecții.
  • Dezvoltarea armonioasă fără presiune pe articulații – articulațiile copiilor sunt încă în dezvoltare, iar unele activități sportive pot pune o presiune mult prea mare pe acestea, crescând riscul accidentărilor.
  • Îmbunătățirea coordonării și a mobilității – fiind considerat un exercițiu aerobic, înotul încă de la o vârstă fragedă va fi de folos celor mici pentru că le sporește flexibilitatea, dar și coordonarea la nivel fizic și dezvoltarea psihomotorie.
  • Ameliorarea simptomelor de astm – înotul reduce severitatea episoadelor de astm și ajută la reducerea acestora, pentru că sporește capacitatea pulmonară a copiilor.
  • Specialiștii recomandă ca, la primele ședințe, micuțul să aibă la dispoziție echipamente de inițiere, care îl vor face să se simtă în siguranță în noul mediu.

Beneficiile înotului la nivel psihic, indiferent de vârstă

Primul beneficiu major al înotului, ce are legătură directă cu psihicul este reducerea stresului. Odată cu relaxarea musculară, vine și relaxarea mentală. În plus, activitatea într-un mediu diferit, lipsită de distrageri exterioare, te va ajuta să uiți de grijile cotidiene.

Apoi, se poate vorbi despre sporirea încrederii și a stimei de sine, ce vine din modelarea superbă a siluetei. Aspectul estetic va fi considerabil îmbunătățit, iar imaginea exterioară impecabilă va face pe oricine să se simtă mai bine!

Înotul reprezintă și o tehnică de supraviețuire, pe care este bine să o cunoască orice persoană. Riscul de accidentări în apă este foarte redus, chiar și în cazul începătorilor.

Așadar, trebuie să iei în considerare adăugarea înotului în rutina de antrenament a copilului tău, în cazul în care vrei ca micuțul să se poată bucura de avantajele și beneficiile unice ale înotului. Nu uita de căciula pentru înot, accesoriu extrem de important în perioada antrenamentelor în bazin, aceasta asigură protecția și confortul necesar. Magazinul PromStore dispune de o gamă largă de accesorii pentru sport și inventar pentru înot. Accesează pagina cu inventar sportiv a magazinului și verifică dacă ai luat pentru copilul tău tot echipamentul necesar, asigură-i un antrenament de calitate care îi va aduce multă plăcere și multe beneficii.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button