fbpx

foto | UPSHIFT finanțează 17 proiecte: Experiență inedită, sume de peste 30 de mii de lei și soluții pentru problemele din comunităţi

Au lucrat trei zile și trei nopți, au demonstrat că proiectele lor sunt cele mai bune și au primit finanțare. 17 din cele 29 de proiecte propuse la care au lucrat cei 100 de tineri din toate raioanele Republicii Moldova au primit finanțare în cadrul Programului UPSHIFT 2023. Și pentru că tematica din acest an a fost Sănătatea, tinerii s-au întrecut în idei. În timp ce unii vor deschide săli de sport cu banii primiți, alții își propun să contribuie la dezvoltarea emoțională și spirituală a semenilor și vor deschide un Teatru Social.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Daria Spînu împreună cu echipa sa a câștigat suma de 30 de mii de lei. Ea spune că pentru ei orice bănuț este important pentru că doar astfel visul lor poate deveni realitate și vor putea ajuta cât mai mulți tineri.

Anastasia Bezrucico a făcut parte din echipa Survivor. Tinerii au primit suma de 26.331 de lei pentru a crea un Teatru Social la Rezina. Astfel, aceștia își propun să educe tânăra generație și să lupte contra fenomenului de bullying.

Prin acest proiect ne propunem să creștem gardul de conștientizare în orașul Rezina și să excludem fenomenul de discriminare, care cu părere de rău în prezent se acutizează. Sunt multe motive care duc la acest fapt așa că noi ne propunem să dezvoltăm un Teatru Social și să oferim exemple bune comunității de unde venim. Vom aduna un grup de tineri cu care vor înscena piese de teatru și nu doar, bazate pe probleme sociale. Totuși, un mare accent vom pune pe fenomenul bullying-ului, cum se manifestă acesta, care sunt motivele, dar și cum poate fi evitat, deoarece uneori constatăm că tinerii nu cunosc despre acest fapt și sunt foarte puțin informați. Din acest motiv ajung de cele mai multe ori să fie discriminați”, ne-a spus Anastasia Bezrucico, câștigătoare.

Un alt certificat de finanțare a mers la tinerii din satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești. Igor Roga împreună cu echipa sa vor să promoveze egalitatea de gen și a convins juriul să le ofere finanțare pentru ca ideea lor să devină realitate.

Pentru realizarea proiectului nostru UPSHIFT ne-a oferit 20 de mii de lei. Proiectul are ca scop să creștem și să promovăm egalitatea de gen în societate. De cele mai multe ori femeile sunt discriminate, așa că noi ne dorim să excludem această inechitate, iar femeile să fie egale în drepturi cu bărbații. Am venit cu această inițiativă deoarece înainte de a ne înscrie în Program am realizat un chestionar în comunitatea noastră, iar una din cele trei probe care au fost identificate a fost inegalitatea de gen. Pe lângă acești bani ne propunem să găsim și alți finanțatori, astfel încât să organizăm cât mai multe activități prin care să informăm societatea despre tot ce înseamnă egalitatea de gen”, a relatat Igor, câștigător.

Pentru că sănătatea emoțională este foarte importantă, grupul de tineri din Florești a primit bani pentru a deschide un Centru pentru tineri. Anastasia Comerzan a făcut parte din echipă și ne-a povestit că a fost greu, dar a învățat foarte multe lucruri noi.

În aceste zile am lucrat foarte mult, am avut nopți în care am lucrat până la ora patru dimineața, dar s-a meritat. Acum culegem roadele, mai bine zis 25.728 de lei. Cu acești bani ne propunem să ajutăm tinerii să învețe cum să-și gestioneze emoțiile. Vom înființa un club în Casa de Creație Florești, în urma unui acord de colaborare cu autoritățile locale de acolo. Acolo tinerii vor avea partea de specialiști profesioniști, care vor face activități și traininguri unde toți tinerii din Florești vor putea învăța ce înseamnă managementul emoțiilor. Vor face exerciții practice și vor învăța pas cu pas cum să-și controleze corpul și mintea când sunt nervoși, stresați sau înalte situații. Sperăm că ideea noastră va avea impact și va face o schimbarea în comunitatea din Florești”, ne-a spus Anastasia.

Tinerii au fost ghidați de către o echipă de 10 mentori cu experiență care i-au învățat cum să-și structureze ideiile, să conceapă un proiect și să-l scrie cap-coadă. A fost o muncă asiduă, dar a meritat spun membrii juriului.

Anul acesta spre finanțare au fost propuse 29 de proiecte, ceea ce este un număr record în comparație cu edițiile precedente. 17 au primit finanțare, ceea ce este la fel un record, dar credem noi că este un indicator bun. Pentru că tematica generală a ediției UPSHIFT din acest an a fost Sănătatea, tinerii au venit cu ideii și concept inedite. De la proiecte legate de sănătatea fizică și promovarea unui mod de viață sănătos, până la sănătatea mintală. Abordările au fost foarte interesante, iar sumele de finanțare avariază de la 12 mii de la 30 de mii de lei în funcție de proiect, concept și necesități”, a declarat Mihaela Iurașcu, co-fondatoarea Tekedu, membră a juriului.

La modul practic implementarea proiectului începe din 1 septembrie. Banii care au fost oferiți astăzi vor fi folosiți anume pentru proiectele prezentate. Adică noi vom finanța orice activitate pe care o au ei în baza conturilor de plată sau a contractelor pe care le vor face tinerii. Dacă au procurat anumite echipamente, în baza bonurilor noi acoperim cheltuielile. Ce ține de implementarea proiectului, totul depinde de ei. Echipa noastră de mentori a lucrat constant și va oferi sprijin tinerilor, inclusiv în realizarea proiectelor”, a conchis Bogdan Iașan, manager de proiect.

UPSHIFT este un program de inovare socială dezvoltat de UNICEF, care susține implicarea tinerilor în domeniul economic prin intermediul antreprenoriatului social. Programul este implementat în parteneriat cu TEKEDU și Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button