fbpx

Cumpără cu gândul la viitor. 7 pași de urmat dacă ai decis să te muți în propria locuință în Chișinău

Când începi să cauți pe piața imobiliară o locuință pentru tine și familia ta, te pornești la un drum lung. Vei avea parte de mult stres, dileme, vei întâlni oameni despre care nu ai de unde să știi cât sunt de onești, vei găsi informații puține, care nu inspiră încredere sau lipsesc complet despre o casă sau alta. Am adunat pentru Dvs șapte sfaturi de care să țineți cont dacă sunteți deja în căutarea unei case sau vă gândiți să vă cumpărați una în viitorul apropiat. Am folosit ca exemplu pozitiv proiectul „Satul German”, cartierul de tip european care este construit în capitală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cumpără cu gândul la viitor

Alege o casă care să aibă o capacitate pe potriva planurilor tale. Deseori, atunci când familia crește, cuplul regretă că nu are o odaie în plus sau o sufragerie mai mare, că locuința nu este situată într-o zonă mai liniștită și mai puțin aglomerată, cu stil arhitectural modern și planimetrie reușită. 

De asemenea, criza energetică actuală ne-a convins că atunci când cumperi o casă fiind cu gândul la viitor, e obligatoriu ca aceasta să fie eficientă energetic și, dacă ai noroc, să producă energie, nu doar să consume. 

În Satul German, jumătate din energia electrică necesară va proveni de la panourile solare montate pe acoperișurile clădirilor și caselor individuale. Este, deocamdată, singurul proiect de acest gen din Republica Moldova. 

Întreabă-te dacă, eventual, vei putea vinde casa ușor și avantajos mai târziu

Cu cât mai deosebit și dotat este cartierul în care dorești să-ți cumperi o locuință, cu atât mai mare va fi, în timp, valoarea și cererea pentru casa ta. Mai ales dacă o cumperi atunci când cartierul este în faza de proiect sau la primele etape de dezvoltare a proiectului. 

În Satul German, pentru comparație, au fost vândute deja aproape 250 de locuințe. Până în 2024, când vor fi date în exploatare locuințele din prima etapă a proiectului, oferta de case și apartamente disponibile în acest cartier de tip european direct la dezvoltator ar putea fi epuizată. 

Alege o casă amplasată alături de jobul tău sau de o școală și grădiniță bune

De multe ori acest lucru este aproape imposibil, mai ales când vine vorba de periferia capitalei și zonele rezidențiale verzi și liniștite. Din cauza lipsei infrastructurii sociale, părinții care trăiesc la periferii, în zone liniștite și cu aer curat, continuă, de exemplu, să-și ducă copiii la grădiniță sau la școală în alte sectoare ale capitalei și să piardă ore în ambuteiaje zilnic.  

Satul German încearcă să rezolve toate aceste probleme. Gândit ca o localitate autonomă, va avea grădiniță pentru circa 300 de copii, școală pentru aproape 1000 de copii, propriul spital modern, centru de Shopping, Centru de Fitness, cu două piscine semiolimpice pentru adulți și copii, cu zonă spa, masaj și cafenea fitness, dar și Centru de business. Copiii vor putea merge la școală sau grădiniță la câțiva pași de casă, iar părinții își vor putea găsi job sau dezvolta o afacere chiar în localitate.

Informează-te atent despre dezvoltatorul imobiliar

Chiar dacă lucrurile s-au mai îmbunătățit la nivel legislativ, oricum este important să te informezi despre cine construiește cartierul sau casa în care te gândești să te muți. Să afli mai multe detalii despre profesionalismul companiei de construcții, despre greutatea și capacitățile financiare ale inițiatorului proiectului, dar și alte detalii care te vor ajuta să înțelegi mai bine cât de sigur este să investești în propria casă la un dezvoltator sau altul.

De exemplu, Satul German este construit de Ceslav Ciuhrii, un antreprenor de succes în domeniile imobiliare și farmaceutic. El declara anterior că pregătirile pentru acest proiect au început încă acum 5 ani, odată cu cumpărarea pământului pe care este construit cartierul, conectarea la electricitate, apeduct, canalizate etc. Principala investiție în proiect, potrivit lui, a fost deja făcută. 

Mai mult, Ciuhrii, care este și un aprig promotor al tenisului de câmp în țara noastră, construiește în „Satul German” un imens clus tenis, cu 6 terenuri de tenis de câmp acoperite și 12 descoperite. De asemenea, în parteneriat cu grupul internațional ACCOR, construiește un hotel din rețeaua ibis Styles. La fel, construiește spitalul modern, centrul de fitness și centrul de business împreună cu parteneri care vor să dezvolte servicii în localitate. Toate aceste detalii vorbesc despre cât de important și serios este proiectul, dar și despre perspectivele bune pe care le vor avea locuitorii „Satului German”.

Documentează-te cu privire la calitatea construcției și materialele folosite

Casa ți-o cumperi, de obicei, pentru toată viața. E important să fie bine proiectată și construită din materiale de calitate. Atrage atenția din ce sunt construiți pereții, fațada, acoperișul, ce fel de geamuri va avea casa etc. Nu mai puțin importante sunt și detaliile despre sistemul de rețele inginerești la care va fi conectată casa. 

În Satul German, de exemplu, toate rețelele inginerești sunt construite de la zero și sunt ascunse în subteran. Casele și blocurile de locuit în „Satul German” sunt construite conform celor mai înalte standarde europene de eficiență energetică, cu pereți finisați pe exterior cu tinc, cu porțiuni de perete învelit cu lamele de aluminiu, ceramogranit pe carcasă zincată, adică faţadă ventilată. Locuințele vor avea uși și ferestre de fațadă din profil aluminiu și/sau PVC, cu termopane termo-eficiente, încălzire prin pardoseală pentru salon, bucătărie și baie.

Asigură-te că respiri aer curat și că ai zone de agrement în aer liber alături de casă

Este un lux pe care chișinăuienii și-l permit tot mai puțin. Din cauza tendinței de a construi haotic și sacrificând spațiile verzi, tot mai puțini chișinăuieni nu au aproape de casă un parc sau o alee cu mulți copaci. Nu au nici aer curat. Au mult praf, aer poluat, mașini pe străzi și zgomot. E important pentru sănătatea familiei și a Dvs să alegeți o casă într-un cartier verde, cu infrastructură de transport bine dezvoltată. 

Așa cum va fi în Satul German: cartier înconjurat de copaci, alei cu fâșii forestiere, mai multe zone verzi pentru odihnă și agrement, un havuz impresionant în centrul localității, piste pentru bicicliști pe toate străzile principale, bulevarde largi și parcări suficiente. Va avea chiar și o piață cu produse locale ecologice etc. 

Cunoaște-ți potențialii vecini

Mulți chișinăuieni care doresc să se mute la periferia capitalei, inclusiv în suburbii, sunt îngrijorați că nu se vor putea înțelege cu vecinii, că nu vor avea aceleași interese și preocupări legate, să zicem, de curățenia pe strada lor, de iluminare etc. Aceasta amintește, puțin, de situația unei familii care se mută într-un apartament renovat într-un bloc de locuit vechi, însă nu se înțelege cu vecinii pentru că au viziuni și motivații diferite când vine vorba despre curățenia pe scară sau renovarea coridoarelor, instalarea unei alte uși la intrarea în bloc etc. Situația este și mai gravă în cartierele cu case la sol din suburbii. 

Aceste probleme dispar într-un cartier nou, modern, curat. Oamenii formează o comunitate care vrea să trăiască într-o localitate cu străzi curate, iluminate, unde e frumos vizual, unde te simți în siguranță. Potrivit dezvoltatorului „Satului German”, Ceslav Ciuhrii, locuitorii cartierului pe care îl construiește vor forma anume o astfel de comunitate. 

____

Despre Satul German

Este cel mai mare proiect imobiliar al Republicii din ultimii 30 de ani. Se va întinde pe o suprafață de 800 mii mp, pe bulevardul Dacia, principala arteră din capitală care face legătura cu aeroportul Internațional Chișinău. Va fi un cartier pentru aproximativ 5000 de locuitori, cu 38 de blocuri de până la cinci etaje și 800 de vile.  Mai multe informații despre proiect, tipurile de locuințe și oferte găsiți la Departamentul Vânzări – +373 22 99 11 11, email – sales@satulgerman.md.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button