fbpx

Cum să întreții corect lentilele de contact? Sfaturi utile de la specialiști

Igiena produselor optice, mai ales dacă ne referim de lentilele de contact, este destul de simplă, dacă reții câteva principii de bază legate de îngrijire lor. Curățarea și întreținerea acestor obiecte este obligatorie, pentru eliminarea secrețiilor, a mucusului și a depozitelor ce se „prind” de lentilă pe toată durata purtării.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Dezinfectarea se face cu scopul de a înlătura germenii dăunători

Există un proces special pentru întreținerea lentilelor de contact și trebuie urmat cu strictețe. Nerespectarea oricărei reguli de îngrijire poate duce la apariția unor infecții oculare neplăcute.

Spală și dezinfectează mâinile înainte de a manevra lentilele

Specialiștii în optică recomandă manevrarea manuală a lentilelor, în locul utilizării unor ustensile. În special nu se recomandă să folosești bețișoare cu vată. Atât la aplicare/scoatere, cât și pentru a depozita lentilele de contact, este recomandat să ai mâinile curate, proaspăt spălate și dezinfectate.

Nu purta noaptea lentile nepotrivite

Pentru a încetini progresia miopiei, medicul oftalmolog poate prescrie lentile de noapte. De obicei, ele sunt mai frecvent folosite de copii sau adolescenți, dar fiecare caz este individual. Ceea ce contează este să nu încurci destinația lentilelor. Nu purta noaptea lentile nepotrivite! Cu atât mai mult nu ai voie să refolosești lentilele de unică folosință. Altfel, pe lângă faptul că nu putem vorbi despre o îngrijire adecvată a lor, lentilele îți pot provoca răni.

Nu împrumuta niciodată lentilele de contact.

Indiferent de circumstanțe, ele reprezintă un obiect strict personal. Evită răspândirea de micro-organisme ce pot afecta sănătatea ochilor!

Asigură-te că ochiul arată și se simte normal după aplicarea lentilelor

Dacă apare senzația de arsură sau de corp străin în ochi și roșeață, este posibil ca ochiul să se fi iritat de la soluție, caz în care trebuie să scoți imediat lentilele și să mergi la medic.

Folosește substanțe potrivite

Există multiple tipuri de lentile de unică folosință, de obicei decorative. Acestea nu se curăță, ci se aruncă imediat după folosire. Dacă vorbim despre lentile de contact pentru vedere, acestea sunt, de regulă, reutilizabile și trebuie igienizate. Nu introduce niciodată lentilele în containerul de păstrare dacă acesta nu a fost curățat. Există riscul ca pe pereții acestuia să fie păstrate bacterii rămase de la ultima curățare, care să ajungă astfel din nou pe lentilă.

Nu folosi apă de la robinet pentru curățare sau clătire

Apa conține particule periculoase și microorganisme care, dacă ajung pe lentilă, pot cauza patologii grave. Curățarea lentilelor sub jetul de apă este strict interzisă, ca orice alte tipuri de lichide (soluție salină, apă sterilă, salivă, nici una nu trebuie să intre în contact cu lentilele, doar soluția specială). Soluția de curățare nu se reutilizează! Odată ce ai aplicat lentilele, aruncă lichidul rămas în recipientul de păstrare, iar pentru a le depozita din nou – toarnă soluție proaspătă.

Evident, pentru lentilele de contact vei avea nevoie de soluții speciale, pe care obligatoriu trebuie să le cumperi din locuri sigure. Dacă nu ai încă un magazin de ochelari preferat în Chișinău, încearcă o vizită la Pro Optic – str. Bănulescu-Bodoni 57.

 

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.
Back to top button