Cinci aspecte de care să ții cont atunci când dai în chirie un apartament
Vrei să dai în chirie un apartament sau o casă? Îți punem la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie pentru a găsi cât mai rapid chiriașul potrivit pentru locuința ta. Urmează sfaturile de mai jos pentru a lua decizii informate, a-ți selecta în mod asumat viitorul chiriaș, dar și pentru a elimina riscul apariției unor probleme neprevăzute pe termen lung.
Renovare totală sau mici ajustări înainte de a pune la dispoziție locuința ta pentru închiriere
Orice apartament în care a locuit cineva anterior, necesită unele schimbări. Poate fi vorba de repararea unor lucruri stricate, de revopsirea pereţilor sau de o renovare de la zero – absolut necesară dacă piesele de mobilier nu au mai fost schimbate de zeci de ani şi dacă instalaţiile electrice şi sanitare sunt uzate.
Stabileşte un buget pentru renovarea apartamentului gândindu-te la tipul de chiriaşi pe care ţi i-ai dori. Iată şi un exemplu: dacă apartamentul este amplasat în apropierea unei universităţi, atunci mai mult ca sigur cererea va veni în special din partea studenţilor şi masteranzilor care îşi doresc să locuiască într-un spaţiu confortabil, modern, dar care nu au posibilităţi financiare foarte mari.
Stabilirea unui preţ realist şi corect de închiriere
Preţul se stabileşte în funcţie de starea imobilului, de etajul apartamentului, de tipul blocului unde este amplasat acesta (nou/vechi), de zonă. Dacă nu prea ştii care ar fi preţul corect, te poţi ghida după anunţurile de pe Internet ale unor apartamente similare cu al tău. Sau poți solicita serviciile unui agent imobiliar care te va ajuta la stabilirea prețului de chirie.
Negocierea și semnarea contractului
Pe lângă aspectul legal, prevăzut în Legislația Republicii Moldova, contractul de închiriere are şi alte roluri importante, pentru că acesta cuprinde detalii referitoare la perioada de închiriere, garanţie, drepturile şi responsabilităţile proprietarului, drepturile şi responsabilităţile chiriaşului, preaviz de mutare etc.
Conținutul contractului de închiriere/locațiune
În contractul de locațiune pe care urmează să-l închei cu locatarul, va fi indicată data încheierii acestuia, prețul, condițiile de achitare, dar și modul de folosire. Se stabilește suma oferită în calitate de gaj și condițiile în care aceasta va fi sau nu întoarsă. Pe lângă acestea, de comun acord puteți stabili ziua achitării, precum și ziua în care poți merge să vezi în ce stare se află apartamentul.
Prin faptul că închei contract, prezinţi mai multă încredere în faţa viitorului chiriaş, un aspect destul de important dacă îți dorești un chiriaș serios, care îşi îndeplineşte obligațiile.
Înregistrarea contractului de chirie la Direcția Deservire Fiscală
Persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, dar transmit anumitor persoane, în folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct) o proprietate imobiliară, sunt obligate să înregistreze contractul de transmitere în folosinţă a proprietăţii imobiliare la Direcţiile Deservire Fiscală din cadrul Serviciului Fiscal de Stat în termen de 3 zile de la data încheierii Contractului.
Persoanele fizice, care transmit în folosinţă proprietăţi imobiliare, au obligația de a achita impozite imobiliare în mărime de 7% din valoarea Contractului. În cazul în care valoarea pentru care se transmite bunul în folosinţă (este în valută străină, atunci locatorul are obligaţia să achite impozitul pe bunurile imobiliare 2022 în moneda naţională la cursul oficial stabilit de Banca Naţională a Moldovei la data apariţiei obligaţiei fiscale.
Sperăm că sfaturile din acest articol îţi vor fi de folos şi că vor transforma experienţa ta de închiriere într-una fără situații neplăcute.