fbpx

doc | Un deputat sesizează procurorul general privind un presupus atac raider la Moldasig: „Se întâmplă lucruri îngrijorătoare”

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, acuză un atac raider la compania Moldasig. Parlamentarul i-a expediat o sesizare procurorului general, Alexandr Soitanoglo, în care îi cere sancționarea disciplinară a unui judecător, investigarea acțiunilor Comisiei Naționale a Pieței Financiare și a altor instituții pe acest caz.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe piața asigurărilor se întâmplă lucruri îngrijorătoare – o moștenire pe care ne-o lasă Dodon. O să fie multe de descurcat. Vorbesc despre Moldasig. Un acționar care deține oficial 4,99% din companie (dreptul la vot suspendat în 2016-2017) a ajuns să controleze 65% din acțiunile Moldasig. Cum? Prin judecată. Iar stilul îmi este foarte cunoscut. E o clasică preluare ostilă – așa zis atac raider”, a scris Alaiba pe Facebook.

M-am adresat Procurorului general cu o solicitare să se implice în acest caz. Legalitatea acestei decizii de judecată emisă de către judecătoarea Olesea Țurcan este cel puțin dubioasă (am enumerat și motivele).

De asemenea, știu bine nu din auzite, din experiențe din trecut că asemenea „operațiuni” nu au loc fără complicitate din interiorul instituțiilor regulatoare care au obligația să mențină ordinea, dar o fac în mod intenționat incomplet, ineficient, disproporționat.

Niciodată un atac din ăsta nu a fost implementat fără complicitatea unor funcționari din instituții, a judecătorilor corupți și a unor elemente din politic”, a mai scris deputatul, atașând adresarea către procurorul general.

Foto: Dumitru Alaiba/FB

În cadrul sesizării, parlamentarul a enumerat un șir de acțiuni care, spune el, după formă și caracter, par a fi o schemă clasică de preluare ostilă a afacerii (așa-zis atac raider) prin care sunt preluate abuziv și arbitrar acțiunile unei companii, fiind utilizate un șir de scheme frauduloase (inacțiunea sau acțiunile limitate ale regulatorilor, falsificarea documentelor, semnături false, folosirea forţei, sechestrul fizic al companiei, sprijin tacit de la instituțiile de stat care în mod deliberat nu acționează eficient pentru a proteja legislația, utilizarea de hotărâri judecătorești (inclusiv cele ale instanțelor de arbitraj) emise fără motive întemeiate etc).

Alaiba îi cere lui Stoianoglo să verifice legalitatea acțiunilor dudecătoarei de la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani) – Olesea Țurcan, încadrându-le prin prisma prevederilor articolului 307 Cod Penal – Pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii; să propună sancționarea disciplinară a judecătorului în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii; să analizeze proporționalitatea, eficiența și promptitudinea acțiunilor regulatorului – Comisia Națională a Pieței Financiare, și a depozitarului central, dar și a altor instituții ale statului, sau inacțiunile acestora.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button