fbpx

video | S-au simțit ca acasă. Doi astronauți au copt pentru prima dată fursecuri în spațiu: Cât a durat procesul?

Premierele în cosmos se țin lanț. De această dată este vorba de primii biscuți cu ciocolată copți în spațiu. Fursecurile au fost preparate recent la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), într-un cuptor special.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Realizarea a fost posibilă datorită comandantului staţiei, Luca Parminato, şi astronautei americane, Christina Koch. Procesul nu a fost unul tocmai ușor, căci au fost necesare mai multe zile de experimente, iar fiecare biscuit a fost preparat individual – astfel astronauţii au putut afla temperatura optimă de coacere.

Dacă pe Terra biscuiţii clasici cu ciocolată se coc în 16-18 minute, la temperatura de 148 de grade Celsius, în cosmos totul e diferit. Pentru a stabili aceste detalii, astronauţii de pe ISS au ajustat timpul de coacere pentru fiecare dintre cei cinci biscuiţi: de la primul – 148 de grade Celsius, la ultimul – 163 de grade.

Primul a fost lăsat la cuptor 25 de minute, însă astronauții au observat că nu era încă gata. Al doilea, însă, a emis un miros pătrunzător de prăjitură proaspăt scoasă din cuptor după un timp de coacere de 75 de minute. Cei mai buni au fost într-un final al patrulea și al cincilea: unul copt timp de 120 de minute şi lăsat să se răcească 25 de minute, iar celălalt copt timp de 130 de minute şi lăsat la răcit timp de 10 minute.

Specialiștii se așteptau la început ca, din cauza absenţei gravitaţiei, biscuiţii să aibă o textură mai sferică, însă forma lor iniţială şi textura au fost la fel ca cele de pe Pământ, transmite Agerpres.

Trei biscuiţi, alături de alte experimente orbitale, au fost transmise pe Terra pe 7 ianuarie la bordul capsulei Dragon a companiei SpaceX, ce fusese lansată pe 2 noiembrie. Specialiștii din ştiinţa alimentelor vor testa fursecurile pentru a stabili rezultatele finale ale experimentului. Astfel, ei vor încerca să facă misiunile spaţiale îndelungate mai plăcute.

Articole asemănătoare

Back to top button