fbpx

video | PPDA propune moratoriu asupra controalelor la ÎMM-uri. Slusari: „Antreprenorii sunt jefuiți în mod barbar de către stat”

Fracțiunea parlamentară a Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” a înaintat astăzi în Parlament un proiect de lege cu privire la moratoriul asupra controlului de stat la întreprinderile micro, mici și mijlocii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Moratoriul propus se referă la controalele planificate și inopinate, efectuate de organele de stat, inclusiv fiscale. În partea ce ține de controlul vamal, moratoriul se aplică doar controalelor ulterioare, efectuate conform prevederilor stabilite de Codul Vamal.

Totodată, măsura nu se va aplica asupra controlului efectuat în cadrul urmăririi penale, de către Banca Națională a Moldovei, de către Curtea de Conturi, de către Comisia Națională a Pieței Financiare în privința persoanelor fizice și juridice care desfășoară activitate de asigurare și alte tipuri de controale de stat prevăzute la art. 1 alin. (4), al Legii.

Potrivit autorilor inițiativei, în 2018 numărul întreprinderilor micro, mici şi mijlocii a constituit 55.700 (98,7% din numărul total de întreprinderi). Numărul salariaților care au activat la ÎMM-uri în perioada de referință a constituit aproximativ 328.000 de persoane. Însă veniturile din vânzări ale întreprinderilor mici şi mijlocii în această perioadă au însumat 144.159.900 de lei, doar 40,4% la sută din venituri din vânzări în total pe economie.

Parlamentul a adoptat, la 21 iulie 2016, o nouă lege cu privire la ÎMM-uri, care prevede, între altele, că statul acordă facilități fiscale pentru dezvoltarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii prin stipulările din Codul Fiscal. Întreprinderile respective trebuiau să beneficieze de o cotă minimă din contractele de achiziții publice, după cum stabilește legislația.

„Cu regret, constatăm că după mai bine de trei ani de la adoptarea acestei legi, aceasta nu se respectă, iar statul nu-și exercită decât funcțiile de control asupra întreprinderilor, încasând amenzi și penalități în multe cazuri neargumentate juridic, conform multiplelor plângeri și sesizări ale agenților economici. Astfel, în proiectul bugetului de stat pentru anul 2020 sunt planificați 366.961 de lei venituri din amenzi și sancțiuni”, spune deputatul PPDA, Alexandru Slusari.

Parlamentarul constată că Guvernul încasează sute de milioane de lei amenzi și penalități în situația în care afacerile mici și mijlocii abia supraviețuiesc.

„Aportul și intervenția autorităților statale la dezvoltarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii rămân a fi rapoarte false doar pe hârtie. De facto, însă, antreprenorii sunt jefuiți în mod barbar de către stat”, menționează Slusari.

Potrivit lui, unul dintre cei mai frecvenți factori vociferați în refuzurile de a investi în dezvoltarea afacerilor sunt intervenţiile administrative frecvente în activitatea agenţilor economici, inclusiv sub forme de controale şi inspecţii, precum și birocraţia generală, protecţionismul şi corupţia, inclusiv la executarea funcțiilor de control de către instituțiile abilitate în proces de control/inspectare a întreprinderilor mici și mijlocii.

La aceşti factori, spune deputatul Platformei DA, se mai adaugă factorii de natură obiectivă: economia de dimensiuni mici, puterea de cumpărare scăzută a populaţiei, lipsa resurselor naturale, lipsa infrastructurii dezvoltate pentru afaceri etc, toate luate împreună capabile să transforme activitatea antreprenorială într-un infern.

Articole asemănătoare

Back to top button