fbpx

video | În corpul uman a fost descoperit un nou posibil organ! Ce funcții are?

Pare imposibil ca cercetătorii să fi trecut cu vederea o parte a corpului uman timp de secole, totuși – noua descoperire demonstrează că nu toate „secretele” au fost aflate. Mai nou, oamenii de știință au descoperit din greșeală un nou posibil organ în gât.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În timp ce făceau studii despre cancer, cercetătorii au depistat un set nou de glande, de aproximativ 3,9 centimetri lungime, în regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, despre care se știa că găzduiește doar o serie de glande salivare microscopice. Fiind localizate pe o bucată dintr-un cartilaj numit torus tubarius, aceste noi glande au fost denumite glande salivare tubariale.

Potrivit cercetătorilor, acest nou posibil organ ar putea lubrifia partea de gât aflată în spatele nasului și a gurii, au scris cercetătorii în revista Radiotherapy and Oncology.

„Am crezut că nu este posibil să descoperim acest lucru în 2020. Este important să avem confirmarea noilor descoperiri medicale”, a spus autorul principal al studiului, Matthijs H. Valstar, chirurg în departamentul de oncologie și chirurgie a capului și gâtului de la Institutul Olandez pentru Cancer.

Glandele nu pot fi văzute cu metode convenționale de imagistică medicală, cum ar fi ultrasunetele, CT (topografie computerizată) sau RMN (imagistica prin rezonanță magnetică), au spus autorii studiului. Descoperirea a fost făcută când cercetătorii foloseau o combinație de scanări și tomografie cu emisie de pozitroni (PET), numită PSMA PET-CT. Scanarea PSMA PET-CT este eficientă și la detectarea țesutului glandei salivare.

La om erau cunoscute trei glande salivare mari: una sub limbă, una sub maxilar și una în spatele maxilarului, respectiv obrazului.

„În afară de acestea, este posibil să mai existe 1000 de glande salivare microscopice împrăștiate în țesutul gâtului și a gurii. (…) Imaginați-vă surpriza noastră când am făcut descoperirea”, spune co-autorul studiului și oncologul olandez Wouter Vogel.

Pentru a confirma descoperirea, Vogel și colegii săi au scanat 100 de pacienți și au constatat că toți aveau glandele despre care nu s-a știut nimic până acum. Chiar și așa, a fost o chestiune de dezbatere dacă glandele tubariale sunt un organ complet nou sau ar putea fi considerate parte a sistemului de organe ale glandelor salivare.

Un alt lucru esențial este că descoperirea ar putea fi importantă pentru tratamentul cancerului. Medicii care folosesc radiații pentru cap și gât pentru a trata cancerul încearcă să evite iradierea glandelor salivare, deoarece deteriorarea acestora poate avea un impact negativ.

„Pacienții pot avea probleme cu alimentația, înghițirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o povară reală”, a spus Vogel.

Așadar, pentru că nimeni nu știa despre noile glande, această zonă nu a fost evitată de radiații, transmite CNN.

„Următorul nostru pas este să aflăm cum putem proteja mai bine aceste noi glande, pentru ca pacienții să aibă o calitate a vieții nealterată în urma tratamentului”, a mai spus Vogel.

Back to top button