fbpx

video | Fără microbuze în capitală? CMC a aprobat noi standarde de calitate a transportului public

Fără microbuze în capitală, începând cu toamna anului 2022. Asta reiese din documentul privind noile standarde de calitate în transportul public, aprobat de Consiliul Municipal Chișinău (CMC) la 22 iulie curent. Așadar, actul prevede norme care, odată nerespectate, vor exclude posibilitatea prestării serviciilor de transport în municipiu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Unul dintre standarde  ține de vârsta unităților de transport care vor avea dreptul să circule în municipiu.

Pentru troleibuze această vârstă este va fi de 20 de ani, iar pentru autobuze de 15 ani.

Tototodată, documentul aprobat ce consilierii municipali prevede ca, până în anul 2025, densitatea medie a călătorilor să scadă aproape de două ori.

Un alt standard prevede dotarea, în mod obligatoriu, a unităților de transport cu aer condiționat.

Fără microbuze prin capitală?

Dimensiunile unităților de transport public care vor avea dreptul să circule în Chișinău va fi de minim șapte metri și jumătate lățime și de trei metri înălțime.

„Acest fapt va exclude din circuit orice amintire despre rutiere în forma microbuzelor actuale. Acestea vor dispărea definitiv de pe străzile Chișinăului nu mai târziu de 1 septembrie 2022 și vor fi înlocuite cu autobuze și troleibuze moderne, fie achiziționate de municipalitate, fie de agenți economici privați cu care vor fi încheiate contracte de prestări de servicii în condiții de piață”, a afirmat consilerul PAS și autorul proiectului, Alexandr Trubca.

În același timp, pentru prima dată în Republica Moldova, va fi stabilit un standard minim de poluare.

În Chișinău vor avea dreptul să circule doar unități de transport public care respectă standardul Euro 4.

 

Articole asemănătoare

Back to top button