fbpx

video | Ex-deputatul democrat care ar fi promovat deconectarea „butonului roșu” de la CNA, audiat în Comisia „Laundromat”

Ex-deputatul Valeriu Guma a participat miercuri la audierile online organizate de Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova (Comisia „Laundromat”) la subiectul modificării legislației privind „deconectarea butonului roșu” de la Serviciului Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), structură a Centrului Național Anticorupție (CNA).

Amendamentul a fost introdus în anul 2011 în Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Potrivit președintei comisiei „Laundaromat”, Inga Grigoriu, prin deconectarea „butonului roșu” a fost creată o breșă prin care banii proveniți din anumite activități ilicite să poată traversa sistemul financiar-bancar din R. Moldova și ajunge în zonele offshore.

A fost menționat faptul că au existat mai multe amendamente, unul dintre care fiind înaintat de Valeriu Guma.

Ex-deputatul l-a calificat drept judicios și că acesta urmărea scopul de a debloca activitatea oamenilor de afaceri. Potrivit spuselor sale, amendamentul său nu a avut ca scop privarea instituțiilor de resort de dreptul de a suspenda tranzacțiile suspecte.

În cadrul adierilor s-a menționat că un alt amendament a fost înaintat de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), actualmente – Centrul Național Anticorupție (CNA).

Pentru a face mai multă lumină în subiectul respectiv, Comisia „Laundromat” intenționează să solicite informații de la ex-directorul CCCEC Viorel Chetraru, ex-președintele Comisiei economie, buget și finanțe al Parlamentului Veaceslav Negruță, ex-vicedirectorul CNA Cristina Țărnă.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button